Peste 300 de locuri din licee se desfiinţează, în lipsă de candidaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La a doua repartizare computerizată pentru admiterea în liceu din Teleorman au participat doar 12 elevi. Au rămas vacante în continuare 350 de locuri, majoritatea provenind de la grupurile şcolare agricole şi tehnice care nu i-au atras pe candidaţi.


Aproape 400 de locuri au rămas libere în Teleorman după prima  repartizare computerizată din cadrul admiterii la liceu la care au participat 3600 de absolvenţi de clasa a VIII-a. La cea de-a doua repartizare au participat doar 12 elevi, dintre care doi veniţi din comuna Izbiceni, judeţul Olt. Cum concurenţa a fost inexistentă, toţi candidaţii au fost admişi la liceele şi specializările  pentru care au optat.

După primele două repartizări computerizate din acest an, în liceele din Teleorman rămân în continuare peste 350 de locuri libere. Majoritatea unităţilor liceale care au rămas cu locuri neocupate sunt grupuri şcolare cu profil agricol sau tehnic, cu specializări în mecanică, agricultură, protecţia mediului sau comerţ. La Grup Şcolar Tehnic Alexandria au rămas neocupate 37 de locuri , iar la Colegiul Tehnic „ G-ral David Praporgescu” sunt libere alte 77 de locuri. Au rămas cu locuri neocupate, în lipsă de candidaţi, şi Grupul Şcolar Tehnic Măgura, Liceul Piatra, Grupul Şcolar Auto şi Grupul Şcolar Agricol din Roşiorii de Vede. Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Teleorman are o explicaţie pentru faptul că grupruile şcolare care oferă meserii, nu mai sunt căutate de elevi. „ În ziua de azi, tot românul vrea să fie intelectual. Acum, majoritatea absolvenţilor de clasa a VIII-a preferă liceele teoretice. Cu alte cuvinte, cam toţi vor să fie intelectuali, să meargă la facultate, şi nu mai caută meserii. Asta este şi motivul pentru care dispar meseriaşii ”, explică inspectorul general Constantin Amarie.

Ultima strigare, în septembrie

Inspectoratul Şcolar Judeţean Teleorman va scoate din nou la concurs locurile rămase libere în licee, în cadrul ultimei repartizări care va avea loc în septembrie. De data aceasta, repartizarea nu va fi sub formă computerizată, ci sub forma unei şedinţe publice organizate de comisia de admitere a ISJ Teleorman. Sunt aşteptaţi să participe la repartizarea din intervalul 1-7 septembrie, corigenţii şi elevii care au avut situaţia şcolară neîncheiată şi nu au reuşit să participe la primele etape ale admiterii. Chiar şi după această etapă, conducerea ISJ Teleorman se aşteaptă să rămână sute de locuri libere.

Clase întregi se vor desfiinţa

Locurile rămase libere se vor desfiinţa în final, după  ultima etapă de repartizare din septembrie. Dezinteresul elevilor, faţă de grupurile şcolare tehnice sau agricole va lăsa câţiva suplinitori fără catedre. „ Nu putem spune deocamdată câte locuri de vor desfiinţa. Estimăm că, la fiecare unitate la care se vor desfiinţa zeci de locuri, vor dispărea câte patru posturi de suplinitori. Oricum, nu vor fi afectaţi titularii”, ne-a mai spus inspectorul general Constantin Amarie.  În contextul finanţării per elev, liceele care nu şi-au făcut planul de şcolarizare vor primi mai puţini bani decât anticipaseră şi din acest motiv se va ajunge la desfiinţarea unor posturi. Planul de şcolarizare prevăzut de Inspectoratul Şcolar Judeţean Teleorman pentru anul şcolar 2011-2012 a prevăzut un număr de 4000 de locuri în clasa a IX-a , dar doar aproximativ 3600 de absolvenţi au optat pentru continuarea studiilor în învăţământul liceal.

CASETA

Din 1990, numărul de elevi în Teleorman a scăzut drastic. Dacă în urmă cu  21 de ani, în judeţ erau peste 85.000 de elevi, în urmă cu 10 ani, numărul elevilor scăzuse până la 60.000. În prezent, în judeţ mai există doar 55.000 de elevi, cuprinşi în învăţământul primar, gimnazial şi liceal de stat. Odată cu numărul elevilor a scăzut şi numărul şcolilor, de la 556 în 1990, la 381, în 2011.




Alexandria



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite