Traficanții de droguri care țineau contabilitatea pe caiet. Au vândut canabis, adus din Spania, de zeci de mii de euro

0
Publicat:

Șase bărbați din județele Cluj și Alba, care au constituit un grup infracțional organizat specializat în vânzarea de canabis, au fost condamnați la închisoare. Drogurile erau trimise din Spania de către liderul grupării.

Canabisul era trimis din Spania în colete FOTO Poliția Română
Canabisul era trimis din Spania în colete FOTO Poliția Română

Unul singur a primit pedeapsă cu suspendare, ceilalți fiind condamnați cu executare. Potrivit anchetatorilor, în perioada 2019 – 2021, au constituit un grup infracțional organizat cu scopul introducerii în țară și apoi comercializării drogurilor pe piața neagră.

Unul dintre membrii grupării se ocupa de distribuția drogurilor din Spania către România, prin intermediul unor societăți de coletărie. Marfa trimisă era preluată și vândută consumatorilor de către ceilalți cinci bărbați. Mai precis, coletele în care erau disimulate mari cantități de canabis erau ridicate de la firme de curierat din Cluj-Napoca și Sebeș.

După ridicare, drogurile erau verificate, cântărite și împărțite între membrii grupului, conform instrucțiunilor date de furnizorul canabisului, apoi erau plasate pe piață.

Banii obținuți din vânzarea drogurilor erau contabilizați, în principiu, de către un alt membru al grupării, acesta având și rolul de a-i colecta și de a-i trimite, conform înțelegerii, liderului aflat în Spania. Cel mai probabil, au fost vândute în acest fel, zeci de kilograme de canabis cu o valoare totală de sute de mii de lei.

Contabilitate pe caiet

Mare parte dintre clienți și consumatori erau tineri între 18 și 21 de ani. Membrii grupării comunicat prin intermediul unor aplicații mobile precum KIK, Telegram sau WhatsApp, iar în urma perchezițiilor informatice, criminaliștii au descoperit zeci de mesaje între aceștia. Au mai fost recuperate din telefoanele acestora și poze în care se vedeau cantități mari de droguri și chiar a fost descoperită și contabilitatea cu cantitățile de droguri trimise și banii obținuți din vânzare.

Remarcăm în acest sens conversațiile purtate prin intermediul aplicației KIK în cuprinsul cărora apar capturi de ecran cu calcule în lei sau euro legate de marfa primită din Spania care era împărțită între membrii grupului, discuții legate de modul de împărțire a drogurilor trimise calcule legate de calitatea drogurilor primite, poze cu pungile cu marfă care urmează a fi împărțită”, se arată în motivarea instanței de judecată, disponibilă pe rejust.ro.

Calculele se refereau la sume mari cuantificate în mii sau zeci de mii de euro. „Fotografiile care sunt trimise în conversațiile dintre ei surprind cantități mari de droguri ambalate în pungi. În urma aceleiași percheziții informatice a fost identificat un număr mare de conversații efectuate prin intermediul mai multor aplicații, majoritare fiind conversațiile prin rețeaua WhatsApp”, au mai precizat judecătorii în motivarea instanței. 

Hotărârea instanței

În data de 20 februarie 2023, magistrații au dat o primă hotărâre în dosar. Cea mai mare pedeapsă a fost de 4 ani de închisoare cu executare a fost primită de Ovidiu H, liderul grupării. Patru dintre traficanți (Gheorghe F., Lucian V., Gabriel M. și Emanuel M.) au primit pedepse între 2 ani și 4 luni și 2 ani și 5 luni de închisoare cu executare, iar al șaselea (Pavel C.) a fost condamnat la 10 luni de închisoare, cu suspendare. Judecătorii au mai confiscat cantitățile de droguri descoperite la percheziții.

De asemenea, s-a dispus confiscarea extinsă a sumei de 429.516 lei, reprezentând diferența dintre veniturile reale și valoarea veniturilor licite ale inculpatului Gabriel M. dobândite în perioada analizată de anchetatori. Hotărârea Tribunalului Alba a fost contestată atât de către patru dintre membri grupării de traficanți.

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite