Șacal auriu urmărind o căprioară. Imagine foarte rară surprinsă pe un fond de vânătoare din Apuseni

0
Publicat:

O imagine rară cu un șacal auriu care urmărește o căprioară a fost surprinsă recent pe un teren agricol din județul Alba de către un vânător. Prezența prădătorilor s-a înmulțit în Apuseni.

Șacal urmărind o căprioară FOTO Felix-Bogdan Dragomir
Șacal urmărind o căprioară FOTO Felix-Bogdan Dragomir

Imaginea a fost realizată de coordonatorul tehnic al Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Alba, Felix Bogdan Dragomir și postată marți, 16 mai 2023, pe pagina sa de Facebook.

„Șacal auriu urmărind o căprioară, după ce a căutat 10 minute prin lucernă, inspectând toate culcușurile”, este mesajul transmis de reprezentantul AJVPS.

Șacalii s-au înmulțit pe teritoriul județului Alba, prezența lor fiind semnalată de la zonele de câmpie, a cursurilor principale de apă și până sus, în Munții Apuseni. Mai multe exemplare au fost semnalate și în apropiere de Alba Iulia, în zona Dumitra / Hăpria / Straja. Numărul lor în județ este foarte mare și produc stricăciuni la gospodăriile mai izolate, afectând și populațiile de cervide.

Șacalul mai este denumit și „prădătorul universal” și este un mamifer carnivor sălbatic din familia Canidae, asemănător cu lupul, dar mai mic decât acesta, cu coada mai scurtă și cu botul ascuțit. Şacalul ucide aproape tot ce întâlneşte în cale, animale sălbatice sau domestice. 

Singurul duşmani natural de pe teritoriul României ar fi lupul. În ultimii ani, prezenţa acestuia se face simţită tot mai mult şi în Transilvania. Se bănuieşte că, cel mai probabil, şacalii au apărut în Ardeal venind pe Mureş, din Ungaria.

În judeţul Alba au fost semnalete de mai multe ori atacuri ale acestui animal soldate cu uciderea unor animale domestic.

În luna mai a acestui an un şacal a atacat şase oi de la un staul din zona Ocna Mureş, trei dintre ele fiind omorâte. Atacul a avut loc pe timp de noapte. Identificarea animalului s-a făcut pe baza urmelor lăsate pe sol şi observate a doua zi şi, de asemenea, pe modalitatea de atac, respectiv pe sfâşierea ovinelor.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite