Protestul transportatorilor: coloană cu zeci de autocamioane pe centura oraşului Alba Iulia

0
0

Transportatorii din toată ţara protestează în Capitală şi pe mai multe drumuri naţionale. În judeţul Alba, traficul a fost îngreunat joi, după ora 9.00, pe autostradă, între Sebeş şi Cunţa şi pe DN1, în zona Miercurea Sibiului, dar şi pe şoseaua de centură a oraşului Alba Iulia.

Zeci de camioane au circulat cu viteză redusă, transportatorii exprimându-şi nemulţumirea referitor la nerezolvarea crizei RCA, în ciuda demersurilor de la Guvern şi Parlament. Preşedintele Asociaţiei operatorilor de transport rutier Apulum, Dumitru Blaga, a declarat joi că asociaţiile reunite ale transportatorilor solicită Guvernului României ca, la stabilirea nivelului tarifelor la care vor fi blocate poliţele RCA, să se ţină cont de datele existente privind valoarea daunei medii pe fiecare categorie de autovehicul.

“În acest fel, se va ajunge la valori de maxim 5000 lei/an în cazul autovehiculelor cu MTMA de peste 18.000 kg”, precizează Blaga. Chiar dacă Guvernul a adoptat miercuri ordonanţa de urgenţă pentru reglementarea schimbărilor pe piaţa RCA, ASF are termen 30 de zile pentru anunţarea unui tarif de referinţă, astfel încât problema trenează.

Reprezentantul Apulum participă, joi, la Bucureşti, alături de alţi transportatori din Alba, la protestul din Capitală. Protestatarii din judeţul Alba sunt nemulţumiţi de lipsa unui răspuns clar şi coerent din partea Guvernului, privind cuantumul RCA, valoarea acesteia. De asemenea, consideră că nu ASF ar trebui să fie în continuare responsabilă de reglementarea acestui preţ.

Transportatorii reclamă faptul că tarifele RCA au crescut şi de cinci ori în ultimul an. Au cerut Guvernului să intervină pentru a îngheţa preţurile, fapt care s-a întâmplat ieri, pentru şase luni, prin ordonanţa de urgenţă adoptată de executiv şi publicată aseară pe site-ul Ministerului Finanţelor.

Documentul mai prevede, printre altele, că poliţa RCA se poate încheia pe perioadă între 1 şi 12 luni, iar plata primelor se poate face şi în rate. În plus, despăgubirile vor trebui plătite de asigurator în termen maxim de 40 de zile de la constatarea daunei, dacă există toate documentele necesare.

În urma deciziei Guvernului, COTAR-Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi, a decis să renunţe la protestul de astăzi. Cu toate acestea, alte organizaţii ale şoferilor vor fi reprezentate la mitingul de astăzi, unde se va cere inclusiv demisia presedintelui Autorităţii de Supraveghere Financiară, Mişu Negriţoiu. Acesta este considerat responsabil de creşterea semnificativă a tarifelor RCA în ultimul an.

Citiţi şi:

Semnificaţia culorilor. Ce rol joacă fiecare nuanţă în viaţa omului şi de ce maşinile roşii sunt cele mai furate

Cum se calculează factura la energie electrică şi de ce energia pură reprezintă doar o treime din costul final

Poveşti puţin ştiute despre Cetatea Alba Carolina, magnet pentru zeci de mii de turişti într-un colţ de rai al României

Ţuica, mândria românilor. Cum se prepară şi din ce se obţine celebra băutură alcoolică în Ardeal

Cercetaşii, din nou la modă în România. Cum să stai opt zile în tabără în pădure, fără telefon sau tabletă

Alba Iulia


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri