Profesor condamnat la închisoare pentru agresarea a patru elevi. Ce daune morale trebuie să plătească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un profesor de sport în vârstă de 65 de ani, din Alba Iulia, a fost condamnat la cinci luni de închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei pe un termen de supraveghere de doi ani, pentru purtare abuzivă. Profesorul este cercetat, în alt dosar, pentru agresiune sexuală.

Patru elevi au fost agresați de către profesor FOTO Adevărul
Patru elevi au fost agresați de către profesor FOTO Adevărul

Bărbatul (Vasile O.) este profesor la Școala Gimnazială „Vasile Goldiș” și este judecat din 2019 pentru două fapte de purtare abuzivă.

„La data de 24.02.2021, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia a dispus trimiterea în judecată a inculpatului O.V. pentru săvârșirea a două infracțiuni de purtare abuzivă, fiecare în formă continuată. În timpul orelor de educaţie fizică desfăşurate în cursul semestrului I al anului şcolar 2018/2019, în calitate de profesor de sport la o şcoală gimnazială din municipiul Alba Iulia, inculpatul le-a adresat elevilor din clasa a IV-a cuvinte jignitoare, spunându-le că sunt proşti, idioţi, tâmpiţi, dobitoci, graşi, incompetenţi, incapabili și expresii licențioase precum «în p… mă-tii». În data de 12.10.2018, în timpul unei ore de educaţie fizică, inculpatul a agresat fizic patru elevi din aceeași clasă a IV-a”, au transmis procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia la momentul trimiterii în judecată.

După mai bine de trei ani de judecată, pentru prima faptă de purtare abuzivă (referitoare la cuvintele jignitoare adresate elevilor) s-a dispus încetarea procesului penal, magistratul constatând că a interveni prescripția răspunderii penale.

Pentru agresiunile fizice aplicate celor patru elevi, profesorul a fost condamnat la cinci luni de închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei pe un termen de supraveghere de doi ani. De asemenea, potrivit hotărârii din 2 noiembrie 2022, acesta trebuie să plătească daune morale în valoare de 2.000 de lei, câte 500 de lei fiecărui elev agresat. Decizia poate fi contestată cu apel.

Judecat și pentru coruperea sexuală a minorilor

Profesorul mai este judecat într-un alt dosar pentru coruperea sexuală a minorilor și purtare abuzivă, în cauză fiind nouă victime, dintre care opt sunt eleve.

„În perioada ianuarie-martie 2018, în calitate de profesor de sport la o şcoală gimnazială din municipiul Alba Iulia, în timpul orelor de educaţie fizică, inculpatul a efectuat acte de natură sexuală (îmbrăţișări şi mângâieri, inclusiv în zonele intime) împotriva mai multor eleve minore din două clase, care nu au împlinit vârsta de 13 ani. În perioada ianuarie-martie 2018, în calitate de profesor de sport la o şcoală gimnazială din mun. Alba Iulia, în timpul orelor de educaţie fizică inculpatul a utilizat expresii jignitoare de genul «idioţi, incapabili, handicapaţi, grăsani, proşti, mocofani, tâmpiţi, vacă, curvă, curcan gras bun de pus în cuptor» faţă de elevii din două clase”, se precizează în rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, cu privire la cel de-al doilea dosar.

A doua cauză se află în faza finală de judecată la instanța de fond. În 2012, dascălul a mai fost condamnat la patru luni de închisoare cu suspendare pentru tot pentru purtare abuzivă, după ce a bătut patru elevi cu o coadă de mătură. Acesta ar urma să iasă la pensie la sfârșitul anului 2022.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite