Povestea emoţionantă a unui copil de 10 ani care şi-a hrănit cinci zile cu cartofi patru fraţi mai mici abandonaţi de mamă

0
0
Sursa foto: Pixabay
Sursa foto: Pixabay

Un băiat de zece ani a devenit un mic erou pentru ceilalţi patru fraţi mai mici ai săi. Abandonaţi de mamă, care a plecat cu un bărbat, fratele mai mare a reuşit să îşi hrănească cei patru fraţi timp de cinci zile, în principal, cu cartofi prăjiţi.

Povestea emoţionantă a devenit publică după ce procurorii care au cercetat-o iniţial pe mamă pentru abandon de familie au decis să renunţe la urmărirea penală. Povestea s-a derulat timp de câteva luni, la sfârşitul anului 2021, într-o comunitate săracă din municipiul Blaj, judeţul Alba. 

O femeie care avea cinci copiii în întreţinere i-a abandonat pur şi simplu timp de câteva zile, ea plecând împreună cu un bărbat într-o comună aflată la aproximativ 20 de kilometri. Toţi cei cinci copii erau mai mici de 10 ani. Femeia avea, în total, opt copii, dar unul a fost luat în plasament maternal la scurt timp după naştere, iar doi au rămas în grija tatălui.

La un moment dat, la începutul lunii octombrie, a cunoscut un bărbat şi în urma unei discuţii telefonice a decis să plece la locuinţa acestuia din comuna Valea Lungă. Unei vecine i-a spus că merge până la magazin să cumpere alimente pentru minori, dar nu a mai revenit acasă.

„Doi saci de cartofi, două pâini, doi litri de ulei” 

”Înainte de a pleca, a cumpărat doi saci de cartofi, două pâini, doi litri de ulei, carne tocată şi câteva dulciuri, alimente pe care minorul (…) în vârstă de 10 ani la momentul respectiv, le-a gătit, făcând cartofi prăjiţi în mod repetat pe tot parcursul celor cinci zile. În această perioadă cei cinci minori au rămas singuri în casă, nesupravegheaţi (…). Minorii nu au suferit leziuni fizice, nu au necesitat îngrijiri medicale, însă alimentaţia nu a fost una corespunzătoare”, se precizează în documentele anchetei care a fost derulată ulterior.

Alertată de plânsetele copiilor, o femeie care trecea prin zonă a sunat la 112. Imediat, la locuinţă a sosit un echipaj de poliţie, iar oamenii legii au început cercetări şi au aflat unde este mama acestora. Femeia a fost adusă acasă şi a rămas, în continuare, împreună cu copiii săi, chiar dacă s-a realizat o anchetă socială şi s-a propus instituirea plasament în regim de urgenţă pentru minori. Reprezentanţii DGASPC Alba au respins la acel moment plasamentul de urgenţă considerându-se că mama poate avea, în continuare grijă de ei. 

Plasamant de urgenţă doar la a doua faptă 

Situaţia s-a repetat, însă, peste două luni, în luna decembrie 2021, când femeia a plecat din nou de la domiciliu şi i-a lăsat pe copii  fără mâncare, sursă de căldură şi fără a fi supravegheaţi. Ulterior, Serviciul de Asistenţă Socială Blaj a propus instituirea plasamentului în regim de urgenţă pentru copii, care de această dată a fost însuşită şi de către cei de la DGASPC. 

Tribunalul Alba a dispus încuviinţarea deschiderii procedurii adopţiei interne pentru patru minori şi suspendarea exercitării a drepturilor şi obligaţiilor părinteşti. Unul dintre cei cinci copii a fost preluat în grija tatălui. Femeia a fost cercetată penal pentru abandon de familie, dar în final s-a renunţat la urmărirea penală în condiţiile în care minorii au fost preluaţi în sistemul de protecţie al statului. S-a ţinut cont şi de faptul că se ocupa singură de creşterea acestora, în condiţii deosebit de dificile raportat la situaţia ei materială precum şi faptul că niciunul dintre cei cinci minori nu mai locuieşte cu ea.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Spectacolul uriaş de pe Muntele Găina, din 1963. Peste 100.000 de oameni, la „Târgul de Fete”. Amintiri cu Benone Sinulescu şi Irina Loghin FOTO

Scăderea cotaţiilor la cupru afectează cea mai profitabilă exploatare minieră din România. Ce măsuri a luat compania

Alba Iulia


Ultimele știri
Cele mai citite