Judecători versus DNA într-un dosar test pentru Curtea de Apel Alba Iulia. Ex-primar PSD, acuzat de fraudă din fonduri UE

0
Publicat:

Curtea de Apel Alba Iulia a amânat pentru a opta oară pronunțarea în dosarul de corupție al fostului primar PSD al comunei Arieșeni, județul Alba. La instanța de fond, ex-primarul a fost condamnat la doi ani şi patru luni de închisoare cu executare.

Fostul primar din comuna Arieșeni FOTO Adevărul
Fostul primar din comuna Arieșeni FOTO Adevărul

Marin Vasile Jurj este judecat pentru fraudă împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene şi fals intelectual. Deciza în acest dosar este un test pentru instanța din Alba Iulia, care va arăta modul în care va aplica recenta decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) prin care s-a stabilit că magistrații români nu sunt obligați să țină cont de deciziile Curții Constituționale în ceea ce privește prescripția faptelor, atunci când este vorba despre fapte și prejudicii care privesc interesele UE.

În acest dosar, avocații inculpaților au solicitat, deja, instanței să constate prescrierea faptelor, ca urmare a deciziei Curții Constituționale din 2018 și 2022, întârite, ulterior, printr-o hotărâre a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ).

Potrivit rechizitoriului, infracţiunile au avut loc în perioada 2009-2014, în contextul derulării unui proiect finanţat din fonduri nerambursabile („Campus învăţământ profesional şi tehnic”). Primarul în funcţie, Marin Jurj, a folosit în relaţia cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice mai multe documente false, inexacte şi incomplete având ca rezultat avizarea, a cererilor de rambursare, cu consecinţa aprobării la plată a sumelor solicitate, în cuantum total de 383.855 lei.

Un alt inculpat, Bădică Ştefan Horaţiu, a primit 2 ani cu executare şi 9.000 de lei amendă penală, iar Bădică Anamaria a fost achitată. Societatea Alfa Ştef Proiect SRL a fost condamnată la plata unei amenzi penale de 24.000 lei. Investiţia respectivă a fost finalizată, dar procurorii au constatat că au fost săvârşite ilegalităţi în timpul procesului de execuţie. Potrivit recvhizitoriului Direcției Naționale Anticorupție, Marin Jurj a folosit un număr de 42 de documente false aflate în conţinutul documentaţiei tehnico-economice depusă la ADR Centru pentru realizarea investiţiei.

Pronunțare, suspendare, repunere pe rol și din nou pronunțare

O primă dată pentru pronunțare a fost stabilită la Curtea de Apel în 4 iulie 2022. Ulterior, cauza a fost repusă pe rol, fostul primar solicitând să se constate „prescripţia răspunderii penale a faptelor deduse judecăţii în raport de Deciziile Curţii Constituţionale 297/26.04.2018 şi 358/26.05.2022”.

În septembrie 2022, cauza a fost suspentată după ce multe instanțe din țară au sesizat ÎCCJ pentru a pronunța o soluție cu privire la modul în care trebuie să judece instanțele cauzele în care s-ar putea pune problema încetării procesului penal din motiv de prescripție a infracțiunii. ÎCCJ a stabilit că lipsa prescripției speciale în perioada 2018-2022 reprezintă lege penală mai favorabilă, cee ce a fus, ulterior, la închiderea a mii de dosare, inclusiv de fraudă din fonduri europene, în întreaga țară.

Judecata cauzei a fost reluată în ianuarie 2023 când s-a dezbăut o cerere a DNA Alba Iulia privind sesizarea CJUE. În martie 2023, completul de judecată a respins, ca neîntemeiată, cererea DNA „de repunere pe rol a cauzei, în vederea discutării oportunităţii suspendării acesteia”. Ulterior, pronunțarea a fost amânată de patru ori, pentru ca în 21 august 2023 să se respingă din nou cererea procurorului DNA de repunere pe rol a cauzei. Instanța a stabilit noul termen de pronunțare pentru data de 20 septembrie 2023.

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite