Primar PSD achitat definitiv pentru fraudă cu subvenții din fonduri europene. Una din fapte s-a prescris

0
Publicat:

Primarul PSD al comunei Râmeţ, Vasile Raica, a scăpat de dosarul penal de fraudă din fonduri europene. Curtea de Apel l-a achitat definitiv pentru toate acuzațiile aduse de procurorii DNA.

Primarul Vasile Raica rămâne în funcție FOTO Adevărul
Primarul Vasile Raica rămâne în funcție FOTO Adevărul

Hotărârea instanței a fost bazată pe prescrierea unei fapte, dar și alte motive prevăzute de Codul de procedură penală: fapta nu există sau nu este prevăzută de legea penală. Aceeași decizie a fost luată și în legătură cu o angajată a Primăriei Râmeț.

La Tribunalul Alba, Vasile Raica a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare și i s-a interzis să mai ocupe funcții publice timp de doi ani. Hotârârea definitivă a fost pronunțată marți, 20 iunie 2023.

Vasile Raica a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

„În perioada 2010-2016, inculpatul Raica Vasile ar fi depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.), pe numele altei persoane, mai multe documente false şi inexacte (adeverinţe, angajamente, etc.) în scopul de a obţine în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică, pentru suprafeţe de teren pe care nu le deţinea în realitate. O parte din acele documente ar fi fost întocmite de inculpata Gligor Daniela, în calitate de funcţionar în cadrul Primăriei Râmeţ. Prin aceste demersuri, inculpatul Raica Vasile ar fi obţinut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 315.851 lei, sumă cu care Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a comunicat că se constituie parte civilă în cauză”, se precizează în comunicatul DNA de la momentul trimiterii în judecată.

Acțiunea civilă a APIA, nesoluționată

„Încetează procesul penal față de inculpatul Raica Vasile pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei (Campania 2011, 1 act material), ca urmare a prescripției răspunderii penale”, se precizează în minuta hotărârii.

Instanța l-a achitat pentru actul material săvârșit în legătură cu Campania 2010 pentru că „fapta nu există”.

De asemenea, în legătură cu Campania 2012 – 2016 (cinci acte materiale) s-a dispus achitarea pentru că „fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege”. Prin urmare a rămas ca cei doi să plătească, în solidar, doar suma aferentă anului 2011, respectiv 18.618 de lei, la care se adaugă accesoriile fiscale ce urmează a fi calculate.

Respinge acțiunea civilă exercitată de partea civilă Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură în contradictoriu cu inculpații Raica Vasile (Campania 2010) și Gligor Daniela (Campaniile 2012-2015). Lasă nesoluționată acțiunea civilă exercitată de partea civilă Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură în contradictoriu cu inculpatul Raica Vasile (Campaniile 2012-2016)”, se mai precizează în hotărârea Curții de Apel Alba Iulia.

Raica este la al treilea mandat la conducerea Primăriei Râmeţ, având acum cale liberă să candideze din nou în 2024. Comuna este una dintre cele mai mici din România, având o populație de doar 426 de locuitori.

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite