Interlopul specializat în răpiri şi tâlhărie cu condamnări la 20 de ani de închisoare în România şi Italia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constantin Niciu a fost inclus în 2013 pe lista celor mai căutaţi infractori din Marea Britanie
Constantin Niciu a fost inclus în 2013 pe lista celor mai căutaţi infractori din Marea Britanie

Unul dintre cei mai periculoşi infractori români este urmărit internaţional cu mandat de arestare de către autorităţile italiente din anul 2012. Constantin Niciu din Petroşani are două condamnări de aproape 20 de ani de închisoare pentru infracţiuni cu violenţă, în Italia şi România. Curtea de Apel Alba Iulia a admis predarea condamnatului doar după ce va ispăşi condamnarea din România.

Constantin Niciu (36 ani) era şeful unei grupări de temut, numită ”Banda lui Ştucuţ”, formată din mai mulţi tineri din Valea Jiului, mai ales din localităţile Vulcan şi Lupeni. Gruparea a fost destructurată, însă Ştucuţ a reuşit să se sustragă şi a fost dat în urmărire naţională şi internaţională. Interlopii care făceau parte din grupare au fost acuzaţi de trafic de persoane, răpiri, şantaje şi tâlhării. 

Niciu a fost condamnat în lipsă, în 2008, la 11 ani şi 6 luni de închisoare pentru tâlhărie şi lipsire de libertate în mod ilegal. A răpit doi bărbaţi pe care i-a tâlhărit. Pentru această pedeapsă a fost inclus, în 2013, de Scotland Yard pe lista celor mai căutaţi infractori din Marea Britanie. Interlopul a fost prins şi returnat în România la începutul anului 2016 şi se află închis la Penitenciarul Aiud. Imediat după ce a fost adus în ţară, interlopul a solicitat rejudecarea dosarului pe motiv că nu a fost prezent la proces. Instanţele au acceptat solicitarea acestuia şi au decis să rejudece cauza. Dosarul se află la Judecătoria Petroşani. Tot aici se rejudecă un alt dosar în care Niciu a fost condamnat pentru ultraj contra bunelor moravuri şi distrugere.

Pentru a scăpa de închisoarea din România, interlopul a fugit în Italia. Aici a săvârşit alte infracţiuni cu violenţă asupra unor cetăţeni românie: sechestru de persoane, exploatarea în scopul prostituţiei pentru care a fost condamnat la 8 ani de închisoare, din care mi are de executat aproape 7 ani. Niciu a stat o perioadă în arest în Italia, iar când a fost eliberat a plecat în Anglia. Aici a fost prins şi returnat în România. Autorităţile italiene au emis un mandat european de arestare pe numele acestuia încă din anul 2012 şi au cerut extrădarea acestuia din România. Curtea de Apel alba Iulia aprobat vineri, 5 august 2016, solicitarea italienilor, dar predarea acestuia se va face doar după ce acesta va ispăşi pedeapsa din România, în cazul în care va fi condamnat în dosarele care se rejudeacă la instanţele din Hunedoara.

”Admite sesizarea formulată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia şi în consecinţă: dispune punerea în executare a mandatului european de arestare emis la data de 21.03.2012 de către autorităţile judiciare din Italia – Procuratura Republicii din Roma, pe numele persoanei solicitate Niciu Constantin. Amână predarea persoanei solicitate până la soluţionarea definitivă a dosarului penal nr. 3463/278/2016* al Judecătoriei Petroşani şi a dosarului penal nr. 4255/278/2016 al Judecătoriei Petroşani (cu referire la condamnarea din dosarul penal nr. 4354/2004 al Judecătoriei Petroşani), iar în caz de condamnare cu executarea în regim de detenţie a pedepsei, până la punerea în libertate ca urmare a liberării condiţionate sau până la executarea pedepselor la termen. Cu drept de contestaţie în termen de 5 zile de la pronunţare. Pronunţată în şedinţa publică din 5.08.2016”, se afirmă în minuta deciziei de la Curtea de Apel.

Citiţi şi:

 

Un director din Consiliul Judeţean Sibiu, reţinut de DNA Alba Iulia. Alţi patru angajaţi, cercetaţi sub control judiciar

 

„Teroristul” unui sat din Alba a ajuns din nou după gratii. Este acuzat de violare de domiciliu, distrugere şi ameninţare

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite