Escrocul cu mască, victima de 75 de ani și accidentul inventat. Cum a rămas o femeie fără aproape 20.000 de euro

0
Publicat:

O tentativă de înșelăciune prin metoda „accidentul” și o faptă consumată au fost înregistrate la Alba Iulia. O persoană a dat curs solicitării escrocilor și a fost păgubită cu o sumă mare de bani.

Femeia a plătit o sumă mare de bani FOTO Adevărul
Femeia a plătit o sumă mare de bani FOTO Adevărul

În după amiaza zilei de sâmbătă, 17 februarie, la Poliția Municipiului Alba Iulia au fost semnalate o tentativă de înșelăciune, prin metoda „accidentul” și o faptă consumată.

Potrivit IPJ Alba, victimele au fost contactate telefonic, de către o persoană necunoscută care, după ce și-a atribuit calitatea de medic, le-au spus că o rudă ar fi fost implicată într-un accident și trebuie să fie supusă unei intervenții chirurgicale, într-o clinică privată, iar aceasta costă 54.000 de lei.

Din nefericire, o femeie de 75 de ani a crezut ce i s-a spus, iar la ușa sa s-a prezentat o persoană care purta o mască chirurgicală, căreia i-a dat suma de 6.500 de euro și 16.000 de lei. În total, ar fi 19.500 de euro.

„Pentru a evita să deveniți victime ale escrocilor, polițiștii vă recomandă să manifestați prudență în cazul în care primiți un astfel de telefon și să nu dați curs respectivei solicitări, în ciuda reacției emoționale de moment.

Nu trimiteți și nu dați bani unor necunoscuți, în speranța că îi veți ajuta pe cei dragi și nu dați crezare imediat unor „povești” anunțate telefonic de persoane care pretind că au calitate oficială ci sunați la poliție, pe numărul de urgență 112 sau adresați-vă, imediat, celei mai apropiate unități de poliție”, a transmis IPJ Alba.

Vârstnicul înșelat cu 94.000 de lei

În urmă cu câteva zile, un vârstnic în vârstă de 74 de ani din județul Alba a fost convins de infractori cibernetici să „investească” o sumă mare de bani „pentru susținerea financiară a țării”. Când și-a dat seama că a fost înșelat, a mers la poliție.

Victima a rămas fără 94.000 de lei, bani sustrași din contul de economii, după ce escrocii au obținut controlul asupra telefonului său. Aceasta s-a adresat poliției la data de 12 februarie 2024.

Bărbatul a sesizat faptul că, în perioada 21 ianuarie - 9 februarie 2024, persoane necunoscute, pretinzând că sunt „reprezentanți ai platformei de protejare a populației Românei de viitoarele dificultăți financiare“, l-au contactat telefonic și l-au îndemnat să trimită o sumă de bani, la alegere, pentru susținerea financiară a țării, urmând ca în urma acestui demers să obțină și beneficii financiare, sub forma unor dividende.

Pentru a avea posibilitatea să încaseze așa-zisele dividende, vârstnicul a fost convins să instaleze, pe telefonul său, o aplicație cu ajutorul căreia, escrocii au obținut controlul asupra dispozitivului său. Următorul pas făcut de escroci a fost efectuarea a două tranzacții, în valoare totală de 94.000 de lei, din contul de economii al vârstnicului către alte două conturi necunoscute acestuia. Polițiștii au deschis o anchetă, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite