„Electro-şezători” rurale, la Ciugud şi Păuca, cu participarea a zeci de proprietari de maşini electrice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Staţie de încărcare maşini electrice la Ciugud. Foto: Primăria Ciugud
Staţie de încărcare maşini electrice la Ciugud. Foto: Primăria Ciugud

Zeci de proprietari de autoturisme electrice din întreaga ţară se întâlnesc, sâmbătă, 14 mai 2022, într-un eveniment naţional de promovare a transportului ecologic.

Programul va cuprinde două „electro-şezători rurale” la Ciugud (judeţul Alba) şi Păuca (judeţul Sibiu), precum şi o caravană pe traseul Ciugud – Păuca – Alba Iulia. Punctul final al întâlnirii va fi „electro-şezătoarea urbană” în Piaţa Cetăţii din Alba Iulia, unde maşinile vor rămâne pentru o întâlnire cu albaiulienii care sunt pasionaţi de autoturisme electrice. 

Evenimentul va începe, în jurul orei 10:00, cu o cafea servită în parcarea Primăriei Comunei Ciugud, unde există două staţii verzi de încărcare pentru autoturismele electrice. Participanţii, care s-au anunţat din întreaga ţară, vor schimba impresii despre maşinile electrice pe care le conduc şi vor vizita comuna, cu oprire şi la Theodora Golf Club, cel mai modern teren de golf din România. 

Caravana va porni apoi pe traseul Ciugud – Teleac – Hăpria – Păuca (în judeţul Sibiu), o distanţă de aproximativ 40 de kilometri. În comuna Păuca, participanţii vor avea o întâlnire cu reprezentanţii administraţiei locale, vor vizita Şcoala Gimnazială, o şcoală „smart” care a fost construită recent, precum şi Biserica Evanghelică Păuca, monument istoric din secolul XIII. La Păuca, gazdele vor invita participanţii la un prânz cu mâncăruri tradiţionale din zonă. 

În jurul orei 17:00 întreaga caravană se va întoarce pentru o „electro-şezătoare urbană” în Cetatea Vauban din Alba Iulia. Maşinile electrice vor fi parcate în Piaţa Cetăţii pentru a putea fi admirate de turişti şi localnici, iar proprietarii lor vor oferi detalii tehnice sau alte informaţii celor interesaţi de electromobilitate. 

masini electrice

Comunele Ciugud şi Păuca promovează transportul ecologic, iar ambele administraţii locale au staţii de încărcare verzi pentru autoturismele electrice. Astfel, în parcarea celor două primării există un complex de panouri fotovoltaice, care produc energie electrică pentru alimentarea sediilor administrative dar şi a celor două staţii de încărcare, montate de fiecare localitate. Fiecare primărie foloseşte câte un autoturism eco, respectiv un autoturism electric la Ciugud şi un autoturism hibrid la Păuca. Ciugudul are şi a treia staţie verde de încărcare în satul Hăpria, la Centrul de Informare Turistică. 

La rândul său, municipiul Alba Iulia susţine transportul ecologic prin mai multe proiecte de mobilitate. Astfel, printr-un proiect cu fonduri europene a achiziţionat 13 autobuze electrice cu 13 staţii de încărcare lente şi patru rapide. În perioada următoare, Alba Iulia va depune pe PNRR un alt proiect pentru achiziţionarea a 21 de autobuze electrice şi a unui microbuz, cu staţiile aferente de încărcare lentă sau rapidă. Pentru autoturisme electrice, municipalitatea a amplasat 3 staţii de încărcare şi urmează a amplasa în acest an alte 16 în diferite zone ale oraşului. De asemenea, pentru 2023, Alba Iulia are în plan să monteze cel puţin 45 de staţii de încărcare lente sau rapide pentru autoturisme. 

masini electrice

Electro-şezătoarile sunt organizate de administraţiile locale din Ciugud, Alba Iulia şi Păuca, în parteneriat cu Grupul Electromobilitate, care reuneşte zeci de proprietari de maşini electrice. Este un proiect de promovare a maşinilor electrice ca alternativă de transport prin diferite acţiuni, dar şi prin articole despre modul de funcţionare şi fiabilitatea acestora. Iniţiativa a fost demarată în 2018, când în România erau înregistrate doar 250 de autoturisme electrice. 

Grupul a monitorizat în aceşti ani maşini care au străbătut aproape 1,2 milioane de kilometri. În prezent, în România sunt înmatriculate peste 16.000 de maşini electrice. 

Vă mai recomandăm:

 

Premierul Nicolae Ciucă: „Fabricile de la Cugir nu au putut onora un contract de 1.000 de pistoale pentru Armata Română“

 

Dispută între liberali, într-un oraş din Transilvania. Un fost viceprimar pierde procesul prin care contestă schimbarea din funcţie

    

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite