Cum se reglează geamurile termopan în funcţie de anotimp. Lista activităţilor de întreţinere periodică absolut necesare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Geamurile termopan au nevoie de întreţinere periodică şi de reglaje specifice
Geamurile termopan au nevoie de întreţinere periodică şi de reglaje specifice

Geamurile termopan trebuie reglate în funcţie de anotimp pentru a se maximiza performanţa acestora. Activităţile de întreţinere trebuie realizate tot timpul, dar în special atunci când se trece de la anotimpul cald la cel rece şi invers.

Trendul geamurilor termopan este unul actual şi, se pare, într-o continuă extindere. Par a fi mai practice, mai sigure, asigură  izolaţie termică şi fonică. Pe măsura avantajelor acestor geamuri, exista şi interesul crescut pentru ceea ce ţine de îngrijire, curăţare şi reglare. Termopanele trebuie reglate din când în când şi, cel mai important, trebuie trecute în regim de iarnă sau vară, în funcţie de sezon. 

Durata de viaţă şi eficienţa ferestrelor termopan depind de cel puţin două lucruri importante. În primul rând, feroneria trebuie unsă cel puţin o dată pe an. Feroneria reprezintă toate elementele metalice care intră în structura unei ferestre şi care au rolul de a asigura etanşarea, susţinerea şi mobilitatea acesteia. Ungerea se poate face şi cu ulei pentru automobile.

În al doilea rând, odată cu schimbarea anotimpurilor, reglarea ferestrelor trebuie făcută în regim de iarnă sau de vară. De obicei, instalatorii nu dezvăluie aceste lucruri, deoarece firmele care montează ferestrele doresc să asigure şi mentenanţa şi vor să încaseze bani şi din această activitate.

    

image

  

Pe măsură ce trece timpul ferestrele cu geam termopan se lasă şi au nevoie de intervenţie pentru a nu se degrada. Dacă ai observat că ferestrele nu se mai închid ca şi atunci când au fost montate şi că se simte curent în jurul lor, înseamnă că au nevoie să fie reglate. Pot fi reglate de aproape oricine prin strângerea bulbului de pe marginea ferestrei. Astfel se va regla presiunea. 

Tot din acest orificiu se reglează geamul termopan pentru vara şi pentru iarnă. Dacă sunt lăsate permanent ferestrele în regim de iarnă, atunci se va forma o presiune ridicată ce va afecta cauciucul de izolare şi îl va face să se degradeze mult mai repede. O garnitură uzată aduce probleme. Frigul, curenţii de aer şi chiar apa ploilor pătrund în casă, iar pe de altă parte, izolarea fonică nu mai este nici ea atât de bună. În acest caz, doar schimbarea garniturii rezolvă problema.

image

Un geam care “se lasa”, adică partea orizontală nu mai este paralelă cu tocul, are de cele mai multe ori probleme la balamaua superioară. Această se poate remedia uşor folosind o cheie imbus de mărimea 4. Sus, pe partea superioară a canatului se pot observă două platbande metalice suprapuse cu 3 şuruburi. Două şuruburi sunt de reglare, anume şurubul din stânga (cel mai aproape de balama) şi cel din mijloc. Al treilea şurub are rol de prindere. Se poate încerca şi ajustarea balamalei de jos balamaua de jos. Această are şuruburi de reglare atât în faţă (cum privim cu geamul închis, partea mai aproape de pervaz a balamalei), cât şi pe lateral. Şurubul de pe lateral care poate fi acţionat ori din exterior, ori din interior deschizând geamul, afectează orizontalitatea acestuia. Acesta este şurubul care ne interesează! 

  

 Celalalte două şuruburi de reglare de la balamaua de jos sunt: cel din faţă, care reglează forţă de etanşare a geamului (imbus mărimea 3) şi cel de sus (am putea spune de pe “coloana vertebrala” a balamalei, ascuns sub un plastic mai lung) care se poate acţionă înserând imbusul pe verticală în orificiu, ridica sau coborâ geamul fără să afecteze orizontalitatea acestuia.  

Citiţi şi:

 

Cum se realizează un site, cât costă un domeniu şi serviciul de găzduire

Cum funcţionau cele 4 case de toleranţă din Alba Iulia în urmă cu 140 de ani. Hangiu amendat pentru că a pus o prostituată să-şi amuze clienţii

FOTO VIDEO Armă de asalt produsă la Cugir, la standarde NATO: a intrat în probe şi se aşteaptă comenzi din ţară şi străinătate

Un cerb solitar şi mai multe capre negre curioase, ”vedetele” unor imagini inedite suprinse în Apuseni

 

Cine este Theodora Popa, moştenitoarea imperiului Transavia de peste 200 de milioane de euro

 

Cum vrea CEC Bank să scape de plata a peste 2 milioane de lei furaţi de la clienţi de o fostă angajată judecată pentru delapidare

    

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite