Creștea porci la trei metri de locuința vecinilor. Ce amendă a primit fermierul și de ce nu a câștigat procesul

0
Publicat:

Un fermier din Alba a fost sancționat cu amendă pentru că avea un adăpost de porci la doar trei metri de locuința unor vecini. Crescătorul de porci nu a scăpat de sancțiune nici în instanță. 

Fermierul avea adăpostul de porci foarte aproape de locuințe FOTO Adevărul
Fermierul avea adăpostul de porci foarte aproape de locuințe FOTO Adevărul

Amenda în valoare de 3.000 de lei a fost aplicată de inspectori ai Direcției de Sănătate Publică în urmă cu 2 ani, dar cazul a rămas în atenție după ce fermierul a contestat sancțiunea în instanța de judecată. Procesul s-a încheiat în 9 noiembrie 2023, printr-o hotărâre definitivă a Tribunalului Alba.

„Petentul nu a respectat distanțele minime de protecție sanitară stabilite prin normele de igienă în vigoare, referitoare la zonele de locuit, amplasând adăpostul de animale (porci) la o distanță de trei metri față de locuința vecină, nerespectând cerințele de biosecuritate. Din procesele – verbale de constatare a condițiilor igienico-sanitare încheiate de reprezentanții intimatei la data de 03.06.2021 și 28.07.2021, s-a constatat că petentul nu respectă prevederile legale privind numărul porcilor crescuți și condițiile igienico-sanitare, respectiv nu se respectă distanța față de locuințe a adăpostului porcilor, nu este amenajată fosă septică betonată și platformă betonată, petentul fiind avertizat să schimbe locația și să amenajeze structurile necesare”, se precizează în hotărârea instenței de judecată.

Crescătorul de porci a fost, inițial, atenționat și i s-a transmis că trebuie să își mute adăpostul de porci la o distanță legală față de locuințele vecinilor. Pentru că nu a respectat ceea ce i s-a transmis de către inspectorii de sănătate publică a dus la aplicarea amenzii maxime în astfel de cazuri. S-a constatat că nu a luat nicio măsură din cele ce i s-au impus, la controlul anterior.

Șapte porci crescuți aproape de case

Inspectorii sanitari s-au deplasat la fata locului, unde au constatat următoarele: „la data și ora controlului, nu au fost remediate nici una din neconformități, sunt adăpostiți la sub cinci metri de cea mai apropiată locuința șapte capete porcine, fără fosa betonată și fără platformă betonată”.

Fermierul a declarat că se consideră nevinovat, „fiind un simplu om de la țară, învățat să crească animale în propria gospodărie”„În anul 2006, când a cumpărat casa în care locuiește, situația acestei gospodării era la fel, în sensul că avea cotețe pentru animale. Anexele locuinței erau prevăzute în planul de amplasament al casei. În anul 2021, a construit o cabană în grădina sa, pentru care vecinii i-au făcut reclamație. În urma acestei reclamații, a efectuat planul de amplasament al cabanei, ocazie cu care a aflat că vecinii din spatele casei sale nu figurează ca având construită casă, ci figurează doar terenul. Menționează că și acești vecini au crescut găini, porci, rațe, oi, iepuri în curtea lor, fără a le face vreo reclamație, deși nici aceștia nu ar fi avut voie să crească animale”, a precizat bărbatul amendat, în acțiunea depusă în justiție.

În final, instanțele i-au dat dreptate doar parțial, în sensul că au înjumătățit amenda la valoarea de 1.500 de lei, bani pe care proprietarul porcilor trebuie să îi plătească. ”Instanța a reținut că petentul a susținut că cele constatate în cuprinsul actului sancționator nu corespund realității, fără a fi susținute de probe de natură să răstoarne prezumția de fapt născută împotriva sa”, a susținut magistratul de la Judecătoria Blaj, ale cărui considerente au fost menținute și la Tribunalul Alba.

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite