„Coana vulpe” în căutarea prăzii, filmată într-o poiană din Apuseni. Curiozități despre acest animal sălbatic VIDEO

0
Publicat:

O vulpe aflată în căutarea hranei a fost surprinsă și filmată de o cameră care supraveghează fauna într-o poiană din Munții Apuseni. Animalul sălbatic merge agale prin iarbă și urmărește o posibilă pradă.

Vulpe în căutarea prăzii, în Munții Apuseni FOTO captură video Facebook/ Romsilva
Vulpe în căutarea prăzii, în Munții Apuseni FOTO captură video Facebook/ Romsilva

Imaginile au fost făcute publice de către reprezentanții Parcului Natural Apuseni, unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva. Are o suprafață de 76.064 de hectare, în zona Munților Apuseni, pe teritoriul județelor Cluj , Bihor și Alba, din acestea 50.793 fiind păduri.

Aceștia oferă și o serie de curiozități despre vulpe: 

- Există 12 specii recunoscute care fac parte din genul Vulpes. Deseori, vulpile ucid mai mult decât pot mânca, în general consumând în jur de 1 kg de mâncare pe zi. Își îngroapă mâncarea rămasă și se întoarce să mănânce din ea la următoarea masă. Fură din vizuinile bursucilor stropind cu urina la intrare. Bursucul, fiind un animal curat, își părăsește vizuina.

- În podgoriile din sudul Franței au fost observate vulpi hrănind-se cu struguri, ceea ce aduce o validare nouă cunoscutului proverb! („Vulpea care nu ajunge la struguri, spune că sunt acri”). O vulpe din Germania a furat 120 de pantofi din fața caselor locuitorilor unui oraș de provincie. Încălțările au fost găsite în pădure, lângă vizuina vulpii, de către un pădurar. Vulpile sunt singurele canide care vânează rozătoare pândind-le și prinzând-le dintr-un salt, în aceeași manieră ca felinele sălbatice.

- Pot răspândi câteva boli foarte grave, inclusiv turbarea. Deși, în cele mai multe cazuri, animalele afectate sunt cele care intra în contact direct cu vulpea, bolile pot fi transmise omului, fie în mod direct (prin mușcătură), fie in mod indirect (prin intermediul pasărilor care trăiesc în ogradă). Vulpea poate să atingă și viteza de 50 km pe oră, iar pe distanțe scurte de până la 200 de metri, o vulpe aleargă mai repede decât un iepure de câmp!

- Vulpea este singura specie canină capabilă să-și retragă ghearele asemeni pisicilor. În plus, pupilele lor sunt verticale, ca ale pisicilor, și nu rotunjite ca ale câinilor. Vulpile nu mestecă hrana. În schimb, ele se folosesc de canini ca să sfâșie carnea în bucăți ușor de înghițit. Se folosesc de coadă pe timpul iernii și pentru a-și șterge urmele pe zăpadă. (Sursa video: Facebook/ Romsilva)

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite