Cea mai profitabilă exploatare minieră din România din ultimii ani a intrat pe pierdere. Care este explicația

0
Publicat:

Scădera prețului cuprului la nivel mondial și costurile cu energia electrică au adus pe pierdere cea mai profitabilă exploatare minieră din România, din ultimii ani. Cupru Min Abrud a avut în 2022 un profit net de peste 17 milioane de lei.

Uzina de prelucrare a concentratului de cupru FOTO cuprumin.ro
Uzina de prelucrare a concentratului de cupru FOTO cuprumin.ro

În plus, activitatea viitoare a exploatării cuprului în Munții Apuseni, unde lucrează peste 500 de oameni, depinde de o investiție pentru supraînălțarea digului de protecție de la barajul de la Valea Șesei. În acest baraj este depozitat sterilul rezultat din activitatea de producție de la uzina din Dealul Piciorului.

Varianta propusă de compania minieră a fost respinsă de Ministerul Mediului. Situația a fost confirmată de ministrul Economiei, Radu Oprea, care urma să meargă în cursul zilei de luni la sediul companiei din Abrud.

„Încercăm să găsim soluția ca compania să fie profitablă, să vedem planurile de dezvoltare pe viitor, felul în care se investesc fondurile aflate la dispoziție. Astăzi sunt încă pe pierdere, au avut o pierdere conjuncturală din câte mi-au spus. M-am uitat pe bursă și cred că există posibilitatea de a recupera pierderea în termen scurt. M-am întâlnit cu cei din management la minister, precum și cu reprezentanții sindicatelor. Am avut discuții pe acest subiect și cu ministrul Fechet (ministrul Mediului – n.r.) pentru a vedea ce se întâmplă cu iazul de decantare, pentru că depinde foarte mult evoluția viitoare de măsurile care vor fi luate cu iazul de decantare”, a completat ministrul Economiei.

Radu Oprea a precizat că la Valea Șesei trebuie înălțat digul pentru a se putea permite exploatarea în continuare. „Cei de la Cupru Min au cerut o excepție, dar Ministerul Mediului a refuzat și s-au cerut investiții. Este o problemă de mediu și cel mai bun răspuns trebuie să vină de la Ministerul Mediului”, a mai spus ministrul Oprea.

 Combinat de prelucrare a minereului de cupru

Ministrul Economiei a reluat, luni, la Alba Iulia și tema construirii unui combinat de prelucrare a minereului de cupru în România. Ministrul a precizat că există intenția unei companii din Turcia, care a preluat societatea Moldomin, pentru a realiza investiția, cu ajutorul statului român. Turcii s-au întâlnit atât cu premierul Marcel Ciolacu, cât și cu reprezentanții Cupru Min Abrud, care ar urma să ofere o parte din materia primă necesară.

Studiem și nu singuri, împreună cu cei care au cumpărat acțiunile la Moldomin, o companie turcă, ideea de a realiza în România acel combinat. Nu poate Cupru Min singur, trebuie să fim și să fie o capacitate dimensionată pentru a răspunde nevoilor de a aduce o valoare adăugată minereului de cupru din România. Din câte știu deja reprezentanții companiei turce au fost la Cupru Min pentru a vedea împreună cum putem să facem și acest proiect și eventual să îl demarăm în România. Trebuie să fie un proiect care să fie rentabil pentru România, pentru că altfel acționarii, adică cetățenii României, trebuie să primească dividend, adică plus valoare”, a spus ministrul.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite