A murit în ziua în care a împlinit 100 de ani. Militarii se pregăteau să-l sărbătorească pe veteranul de război

0
Publicat:

Un veteran de război din Alba a murit exact în ziua în care a împlinit vârsta de 100 de ani. Cadrele militare active erau pregătite să meargă la locuința acestuia pentru a-l sărbători.

Veteranul de război a murit la vârsta de 100 de ani FOTO Ionuț Văidean
Veteranul de război a murit la vârsta de 100 de ani FOTO Ionuț Văidean

Veteranul de război, maiorul (rtg.) Victor Cociș, din satul Copand, comuna Noșlac, a decedat la venerabila vârstă de 100 de ani. O delegație, formată din cadre militare active și în retragere, alături de oficialități locale și familie, era pregătită să îl aniverseze la locuința sa, însă acesta a trecut în neființă.

Cu dispariția sa se încheie un capitol important istoric al comunității locale, Victor Cociș fiind ultimul participant în viață în cel de al Doilea Război Mondial din comuna Noșlac, a anunțat Cercul Militar Alba Iulia.

Rănit grav la mâini în luptele din Ungaria

Victor Cociș s-a născut în 11 octombrie 1922, în localitatea Copand, care aparținea atunci de comuna Chețani, raionul Ludus, regiunea Cluj.

Timp de doi ani, între 1943 și 1945 a fost în stagiul militar la Batalionul 8 Vânători de Munte Aiud, unitate cu care va participa în război pe frontul de Vest. În luptele de la Debrețin a fost rănit grav, iar urmele acestor răni aveau să-i fie vizibile toată viața, în special la mâini. Întors din război, s-a căsătorit și a avut doi fii.

În comunitate a fost foarte respectat și apreciat pentru omenie și hărnicie. A avut o gospodărie mare, iar toată viața a muncit la CAP-ul din comună, ca brigader. În timpul regimului comunist nu a avut probleme, dar își aducea aminte de rude și vecini care au avut de suferit, inclusiv care au fost împușcați.

„Pentru faptele sale eroice de arme, veteranul de război Victor Cociș va fi condus pe ultimul drum de întreaga comunitate și va fi înmormântat cu omoruri militare și salve de foc de un pluton din cadrul Batalionului 136 Geniu Apulum”, au transmis reprezentanții Cercului Militar Alba.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite