Daune morale de mii de euro din cauza unei gropi din asfalt nesemnalizată. Un motociclist s-a rănit grav

0
Publicat:

Un motociclist care a suferit răni grave în urma unui accident rutier cauzat de o groapă din asfalt a obținut daune morale de la societatea care derula lucrări și care nu a semnalizat cu indicatoare zona respectivă.

Motociclistul s-a răsturnat după ce a dat într-o groapă din asfalt FOTO Adevărul
Motociclistul s-a răsturnat după ce a dat într-o groapă din asfalt FOTO Adevărul

Accidentul a avut loc în urmă cu aproape patru ani, iar o primă decizie în justiție a fost pronunțată în 2022. Dosarul se află în faza de apel la Curtea de Apel Alba Iulia. Bărbatul a cerut 60.000 de euro daune morale și circa 20.000 de lei daune materiale, dar magistrații au decis ca acesta să primească suma de 4.000 de euro cu titlu de daune morale, aproximativ 2.500 de euro daune materiale (reparațiile motocicletei) și cheltuieli de judecată.

Banii ar urma să fie plătiți, dacă decizia rămâne definitivă, de către societatea Drumuri și Poduri Locale Alba, cu acționar unic Consiliul Județean Alba.

Bărbatul a susținut în plângere că, anterior gropii din carosabil, nu au existat indicatoare care să semnalizeze lucrările de frezare, iar groapa respectivă nu era semnalizată cu semn sau bandă reflectorizantă.

„La data de 14.10.2018, în timp ce se deplasa cu motocicleta marca Yamaha împreună cu fiul său pe ruta Secășel-Ohaba, într-o curbă la stânga, în dreptul imobilului cu nr. 154, în timp ce se afla în mișcare, a intrat într-o groapă existentă în carosabil, nesemnalizată, a pierdut controlul asupra direcției de deplasare şi a căzut în afara părții carosabile. În urma accidentului, reclamantul a fost transportat cu ambulanţa la spital, unde s-a stabilit diagnosticul de traumatism gleznă stângă, mână şi pumn drept, escoriații mână stângă şi genunchi bilateral”, se precizează în hotărârea Tribunalului Alba.

Plângere penală clasată

În urma investigațiilor RMN s-au constatat că bărbatul are două fracturi care au necesitat spre vindecare 45-50 zile îngrijiri medicale. Ca urmare a acestui accident, bărbatul a fost nevoit să urmeze o perioadă de recuperare, iar o perioadă îndelungată de timp nu a putut folosi mâna dreaptă. Acesta a depus și plângere penală, însă aceasta a fost clasată de procurori pentru că nu a existat numărul necesar de zile de îngrijiri medicale prevăzut de legislația penală (90 de zile).

Societatea a mai fost amendată de către IPJ Alba pentru faptul că a efectuat lucrări de frezare a părții carosabile, iar în urma acestora au rezultat o serie de gropi pe partea carosabilă, semnalizate necorespunzător, nefiind respectate condițiile stabilite în avizul politiei rutiere. Reprezentanții firmei au susținut că vina aparține motociclistului.

„Instanţa apreciază că este dovedită fapta ilicită şi culpa pârâtei în producerea prejudiciului material şi moral invocat de către reclamant. Legătura de cauzalitate decurge în mod implicit, pentru că fapta ilicită constând în semnalizarea necorespunzătoare a gropilor din asfalt a avut ca urmare producerea accidentului rutier în urma căruia reclamantul a suferit leziuni corporale şi avarierea motocicletei. Instanţa apreciază că prejudiciul nepatrimonial al reclamantului se acoperă prin acordarea cu titlu de daune morale a sumei de 4.000 de euro. După cum s-a arătat în jurisprudenţă, acordarea daunelor morale trebuie să reprezinte o acoperire simbolică a prejudiciului şi nu trebuie să constituie o îmbogăţire fără justa cauză”, a precizat magistratul de la Tribunalul Alba.

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite