România se alătură campaniei de stopare a pestei porcine africane

0
Publicat:

Numărul de focare de pestă porcină africană a înregistrat o „diminuare considerabilă" în Uniunea Europeană în 2022, a anunţat luni Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA), care a făcut totuşi un apel pentru „vigilenţă".

România se alătură campaniei de stopare a pestei porcine africane / Foto: Arhivă
România se alătură campaniei de stopare a pestei porcine africane / Foto: Arhivă

Anul trecut, 374 de focare au fost descoperite în fermele de porci din UE, în scădere cu 79% comparativ cu 2021. „Scăderea a fost una deosebit de importantă în România, Polonia şi Bulgaria", subliniază EFSA într-un raport publicat luni.

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) colaborează cu Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) și în anul 2023, în campania europeană de sprijinire a luptei împotriva pestei porcine africane (African Swine Fever/ASF). Aflată în al patrulea an de desfășurare, campania #StopASF are ca obiectiv creșterea nivelului de conștientizare în rândul fermierilor, vânătorilor și medicilor veterinari din optsprezece țări europene, inclusiv România, cu privire la boala extrem de contagioasă și îi încurajează să ia măsuri pentru a opri răspândirea acesteia.

„În ultimul deceniu, pesta porcină africană a avut un impact dramatic asupra sectorului european de creștere a porcilor și continuă să aibă un impact negativ pentru economiile locale și regionale. Cele mai recente date arată semne încurajatoare legate de faptul că eforturile de a opri răspândirea virusului ar putea avea efect, însă, la nivel european, imaginea este una care lasă loc îmbunătățirilor și ne pune în poziția de a rămâne vigilenți. Fermierii, vânătorii și medicii veterinari au un rol deosebit de important în raportarea cazurilor suspecte”, a declarat Bernhard Url, directorul executiv al EFSA.

Campania #StopASF încurajează fermierii, medicii veterinari și vânătorii „să detecteze, să prevină și să raporteze” posibilele cazuri de ASF la porcii domestici și la cei sălbatici (mistreți). Inițiativa este demarată în parteneriat cu autoritățile naționale din optsprezece țări, iar în România este sprijinită de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

„Pentru combaterea pestei porcine africane este necesar ca toate autoritățile competente la nivel național să se implice și să colaboreze pentru implementarea măsurilor asumate. Este esențial ca în demersurile noastre să fim susținuți de fermieri, medici veterinari și vânători, adică de principalele categorii care intră în contact cu porcii domestici și sălbatici și asupra cărora se răsfrâng efectele bolii. Încă de la debutul maladiei, România a desfășurat acțiunile specifice de combatere a pestei porcine africane sub coordonarea Comisiei Europene, beneficiind de opiniile științifice emise de EFSA”, a declarat Alexandru Bociu, președintele ANSVSA.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite