Rafila: Obiectivele strategiei de vaccinare nu se referă la obligativitate. Protestul are ca scop scăderea conștientizării populației

0
Publicat:

Ministrul Alexandru Rafila a vorbit în cadrul unei conferințe de presă despre obiectivele proiectului privind strategia națională de vaccinare, pus în transparență deizională astăzi, afirmând despre protestul organizat de AUR că este „o greșeală majoră”. 

„În fața ministerului se desfășoară o demonstrație a unui partid politic. Cred că este o greșeală majoră, care afectează interesul național și interesul populației acestei țării, de a politiza un subiect atât de bine cunoscut pentru toată lumea și care a făcut în așa fel încât foarte mulți oameni să beneficieze de vaccinare și prevenire a bolilor infecțioase”, a susținut ministrul Sănătății. 

Totodată, social-democratul a susținut că protestul organizat de AUR în fața minietrului atacă fundamentele sănătății publice. 

„Chiar am văzut niște sloganuri afișate: vaccinat egal intoxicat. Eu vă asigur că majoritatea celor care sunt aici, pentru că sunt multe persoane în vârstă, au fost vaccinate în copilărie, nu mi s-au părut că ar fi fost intoxicați, dar cred că intoxicarea pe care se bazează un partid  politic, care, așa cum spuneam, într-un mod absolut iresponsabil atacă fundamentele sănătății publice din această țară, se referă la intoxicarea politică și la dezvoltarea unui subiect neadevărat”, a mai spus Rafila.  

Ministrul a arătat cu privire la proiectul de hotărâre de Guvern privind Strategia Naţională de Vaccinare că nu face altceva decât să stabilească principiile funcţionării unui program de vaccinare şi nu numai a unui program ci a accesului la vaccinuri în ţara noastră, mai ales că în ultimii 10 sau 15 ani, scăderea acoperirii vaccinale în România a fost un element îngrijorător şi a dus ţara  noastră dincolo de locul 100 în clasamentul mondial. „Suntem la multe vaccinuri pe ultimul loc, în Europa, şi lucrul acesta trebuie schimbat, având interesul să ne protejăm copiii şi generaţiile viitoare”, a punstat Rafila. 

Ministrul a prezentat principiile proiectului, precizând că niciunul „nu se referă şi nici măcar nu aminteşte despre obligativitatea vaccinăriii”. 

„Principiile de bază se referă la asigurarea dreptului tuturor cetăţenilor, a dreptului nu a obligaţiei, de a opta pentru utilizarea vaccinurilor pentru menţinerea sănătăţii. De asemenea, printr-o informare corectă să creştem gradul de conştientizare legat de utilitatea vaccinării”, a mai spus ministrul. 

„Aici, în fața ministerului se desfășoară o acțiune de informare incorectă, neadevărată, care are ca scop scăderea conștientizăriii populației în ceea ce privește utilitatea vaccinării”, a susținut Rafila.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite