Radioamatorismul a căzut victimă internetului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul radioamatorilor clujeni a scăzut substanţial în ultima perioadă de timp. Sportivii radioamatori clujeni, deşi cu performanţe notabile la nivel naţional şi internaţional, nu au un sediu unde să-şi desfăşoare activitatea în condiţii optime.

În judeţul Cluj sunt înregistraţi 263 de radioamatori, din care doar 30 sunt sportivi activi. Au fost aproximativ 70 cu ceva timp în urmă, dar numărul lor a scăzut odată cu trecerea timpului. Majoritatea radioamatorilor clujeni au peste 50 de ani, tinerii nemaifiind atât de interesaţi să practice acest sport. „A existat totuşi un boom din parte studenţilor prin `95. Ei n-au venit infectaţi de microbul radioamatorismului, ci pentru că la vremea respectivă eram primii care aveam acces la internet. Tot acest internet a făcut neinteresant radioamatorismul în ceea ce-i priveşte pe tineri ”, îşi aminteşte Vasile Roman preşedintele secţiei radio din cadrul Clubului Sportiv Municipal (CSM) Cluj .

Un sport fără sponsori

Se întâlnesc în micuţul sediu al clubului de radioamatorism din Cluj din cadrul sălii de gimnastică „Sonia Iovan”, lângă Liceul „Nicolae Bălcescu” pe care trebuie să-l părăsească curând, dar nu ştiu deocamdată încotro o vor lua. Şi asta pentru că, spun ei, nu se prea găsesc oameni care să sprijine sau să sponsorizeze acest sport.
 
„Nu este un sport foarte spectaculos. Toate celelalte sporturi au un aspect comercial, chiar dacă un radioamator, ca să ajungă la performanţă înaltă, trebuie să investească în aparatură, al cărei cost poate să ajungă la două-trei maşini”, a explicat Ioan Purcelean, un alt radioamator clujean, cunoscut sub indicativul YO5KIP. Radioamatorii primesc indicativele automat, atunci când aleg să practice acest sport. Ei se laudă totuşi că, de fapt, există în lume milioane de radioamatori, fiecare telefon fiind un aparat de emisie-recepţie. 

Radioamatorii nu tolerează politica

„Aici YO5KIP, aici YO5KIP, recepţie”.  „Da, te aud, sunt YO5FMT, cum e vremea acolo?”, aşa se desfăşoară o conversaţie între doi radioamatori. Unele convorbiri sunt foarte scurte, şi asta pentru că unele legături sunt realizate în ţări foarte îndepărtate şi exotice - marea provocare a radioamatorilor. Ele sunt omologate doar dacă primesc din partea celuilalt radioamator un QSL, o carte de confirmare a legăturii, care, şi acestea, s-au modernizat, mai nou practicându-se confirmările electronice.
 
Un radioamator adevărat are în propria „colecţie” câteva mii de astfel de cărţi, care provin din majoritatea colţurilor lumii. „Sunt unele legături foarte rare şi greu de realizat, şi atunci ele decurg într-un ritm foarte alert, fără prea multe floricele”, ne-a explicat Vasile Durdeu, un clujean multiplu campion naţional şi internaţional al României la radioamatorism, cunoscut drept YO5BLA.

În alte cazuri, aceştia recunosc că se mai întind la vorbă, subiectele tehnice, cele legate de climă sau cele sociale fiind printre preferatele lor şi, astfel, leagă prietenii extrem de strânse. Au totuşi o regulă: nu discută subiecte politice şi nu tolerează atacurile sau injuriile.

Pot asigura comunicarea în situaţii grave

Cea mai mare dezamăgire a radioamatorilor clujeni rămâne faptul că nu au reuşit până acum să încheie un parteneriat de voluntariat cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Cluj, prin care ar putea interveni în anumite situaţii grave pentru a asigura comunicarea: „Radiocomunicaţia pe plan mondial este cotată drept cel mai sigur mod de comunicare. Astfel de parteneriate există în majoritatea ţărilor din UE, fiind din punctul nostru de vedere absolut necesare”, a conchis Ioan Purcelean.

Club privat

Pasionaţii de radio din Cluj se preocupă de viitorul radioamatorismului şi au înfiinţat clubul „Transilvania Connection”, condus de către Ioan Purcelean, care oferă servicii de radioamatorism de urgenţă, dar şi teambuildinguri de radiogoniometrie, modalitatea prin care radioamatorismul prinde din nou teren, multe firme preferând astfel de activităţi pentru angajaţi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite