Spital Pediatric Monobloc, cu heliport, la Cluj. Proiectul a primit autorizație de construcție

0
Publicat:

Spitalul Pediatric Monobloc din Cluj a primit autorizație de construcție. Noul spital va avea 12 secții cu peste 500 de paturi și un heliport, iar aici vor fi tratați copii din toată țara.

Lucrările la noul spital de copii din Cluj vor demara anul viitor. FOTO CJ Cluj
Lucrările la noul spital de copii din Cluj vor demara anul viitor. FOTO CJ Cluj

Spitalul Pediatric Monobloc de la Cluj ar urma să fie construit în cartierul Borhanci, în sudul orașului Cluj-Napoca. Autorizația de construire în vederea demarării lucrărilor de execuție a fost emisă luni, 10 octombrie. Potrivit autorizației, durata maximă de execuție a lucrărilor de construire este de 60 de luni, calculată de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, instituție care va gestiona investiția, a anunțat că lucrările vor fi demarate în cel mai scurt timp. „Spitalul Monobloc de Copii este cel mai important proiect al Clujului din domeniul sănătății, care va deservi pacienți din întreaga țară. Ne bucurăm că acest proiect prioritar avansează extrem de rapid, dorința noastră fiind aceea de a demara, în cel mai scurt timp, licitația de execuție a lucrărilor”, a spus Tișe.

Investiția are o valoare totală de peste 400 de milioane de euro. Primul spital pediatric în sistem integrat construit de la zero, după Revoluție, de către o autoritate publică, va fi edificat pe un teren de aproximativ 17 hectare, în cartierul clujean Borhanci și va dispune de 515 paturi pentru spitalizare continuă, 30 de paturi aferente serviciului ATI și 51 de paturi pentru spitalizarea de zi.

Unitatea cu profil regional, care va fi și un model de bună practică în domeniul infrastructurii medicale mari, va fi un centru de excelență clinică și științifică, la cele mai înalte standarde europene, urmând să ofere un spectru larg și complex de servicii medicale destinate micuților pacienți.

Spitalul Regional Cluj ar putea primi autorizația în 2023

Spitalul Pediatric Monobloc nu va fi singurul spital important care urmează să fie construit la Cluj. Ministerul Sănătății a anunțat în urmă cu câteva luni că a început proiectarea Spitalului Regional de Urgență Cluj. Câștigătorul licitației este Asocierea 3TI Progetti Italia – Ingineria Integrata S.p.A, Aduro Impex SRL, ATI Project SRL – asociere italo-română. Potrivit sursei citate, consorțiul are obligația, conform contractului, să finalizeze proiectul tehnic de execuție (PT) în 12 luni.

De asemenea, contractul mai prevede 60 de luni pentru asistență tehnică (inclusiv pe perioada execuției lucrărilor de construcție) și alte 60 luni - perioada de notificare a defectelor (garanția lucrărilor). Bugetul pentru lucrările de proiectare și asistență tehnică este de aproximativ 10 milioane de euro.

Spitalul Regional de Urgență Cluj va avea 849 de paturi pentru îngrijirea pacienților internați, 19 săli de operație, 60 de paturi pentru urgențe, 70 de camere pentru îngrijiri în ambulatoriu și circa 80 de camere dedicate serviciilor de diagnostic și tratament (imagistică, servicii chirurgicale, endoscopie, cardiologie etc.). 

Unitatea sanitară va funcționa ca spital de urgență de nivel înalt și va fi organizat, în premieră pe centre de servicii (ex: Centrul de cap și gât, Centrul toracică, Centrul Abdominală, Centrul de medicină internă, Centrul pentru mamă și copil, etc) și va utiliza tehnologii medicale avansate.

Construirea spitalului va dura 4 ani de la semnarea contractului de execuție, iar valoarea totală a investiției, inclusiv TVA, este de 540 de milioane de euro.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite