De ce sunt IT-iștii români la mare căutare în Europa. Cum explică fenomenul reprezentanții unei companii românești din domeniu

0
Publicat:

În ultimii ani, foarte mulți tineri din România au început să își îndrepte atenția către domeniul IT. Salariile, susțin angajatorii, sunt extrem de bune, iar acest lucru îi motivează să opteze pentru a lucra în marile companii care și-au făcut apariția pe piața din România.

Angajați în domeniul IT SURSĂ Arhiva Adevărul
Angajați în domeniul IT SURSĂ Arhiva Adevărul

Cu toate acestea, mulți dintre absolvenți optează și pentru joburi în străinătate, spun angajatorii. Universitățile scot, anual, specialiști pe bandă rulantă, iar aceștia sunt extrem de căutați și apreciați la nivel internațional.

IT-iștii români, la mare căutare în Europa

Conform reprezentanților companiilor de IT, foarte mulți tineri din România aleg să plece în alte țări importante din Europa, pentru a găsi jobul mult visat. 

De multe ori, tinerii absolvenți sunt căutați de angajatori, fără ca ei să aplice pentru un post anume.

Chiar dacă e un domeniul destul de bine plătit în România, ne confruntăm cu această problemă. Angajații tineri, care au experiență și sunt foarte bine instruiți, primesc oferte de la companii din străinătate. Foarte mulți dintre ei aleg să accepte aceste oferte și renunță la locurile de muncă din țară. Putem spune că este un dezavantaj pentru noi, iar acest lucru trebuie să ne dea de gândit, deoarece trebuie să găsim metode prin care să-i ținem în țară”, au precizat reprezentanții unei mari companii de IT din Iași.

De ce sunt atrași străinii de IT-iștii români?

Conform specialiștilor, există și câteva explicații pentru faptul că multe firme din străinătate își îndreaptă atenția către forța de muncă din România

Aceștia susțin că tinerii absolvenți sunt forță de muncă mai ieftină, dar foarte bine instruită.

Nivelul de la noi este foarte ridicat, cel puțin în IT. Tinerii ies foarte bine pregătiți din facultate, mult mai bine instruiți decât absolvenții din alte țări. La noi, încă din liceu, elevii capătă noțiuni foarte avansate. Deci, nu este de mirare că sunt la mare căutare și că străinii ajung să îi contacteze. Totodată, fiind vorba de Europa de Est, forța de muncă este mai ieftină, cel puțin la prima angajare. Chiar și așa, reușesc să obțină salarii mai mari decât în România, pentru posturi similare. Avem mulți foști angajați care, în momentul de față, ocupă funcții de conducere în companii mari din străinătate, din țări precum Olanda, Germania sau Anglia”, au adăugat reprezentanții companiei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite