Crenvurștii, mai nocivi decât legumele sau fructele cu pesticide. Ce spun specialiștii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Totuși, mulți nu se gândesc la problema alimentației echilibrate și a efectelor nocive pe care le poate avea fast food-ul asupra organismului.

Crenvurștii sunt nocivi păentru sănătate FOTO: Arhivă
Crenvurștii sunt nocivi păentru sănătate FOTO: Arhivă

Cantitățile alarmante de pesticide găsite în fructe și legume ridică multe semne de întrebare.

În cadrul programului de control oficial, până la data de 10 aprilie au fost recepționate 444 probe de fructe, legume și cereale, dintre care au fost analizate 426 conform raportului aferent perioadei 01.01.2024-10.04.2024, potrivit romaniatv.net.

Astfel, rezultatele arată că, din cele 426 probe analizate, unsprezece probe au avut reziduuri de pesticide cu valori mai mari decât limita maxima admisă, transmite Autoritatea Națională Fitosanitară.

Mai mult decât atât, unii producători și comercianți au solicitat și ei testarea propriilor mărfuri, fiind analizate 146 de probe din cele 148 primite, toate cele analizate având rezultate conforme.

Din datele centralizate a reieșit că cele mai multe probe neconforme au fost descoperite la verdețuri (mărar, spanac, ceapă verde și pătrunjel).

Pe lângă cele menționate anterior, în planul de control anual s-a pus accent pe monitorizarea acestor culturi, mai ales că și în anii anteriori au fost depistate neconformități la aceste produse.

Alexandru Anghel, producător de fructe și legume ecologice, este de părere că există multe alte produse mai nocive decât o roșie cu reziduuri de pesticide, iar aceste alimente nu ar trebui ocolite de consumatori, ci soluția constă în alegerea locurilor de unde ne facem cumpărăturile.

Producătorul de fructe și legume ecologice deține un mic bazin legumicol la 35 de kilometri de Capitală, în satul Negoiești din județul Călărași.

Românul susține că nu e deloc ușor să produci legume fără pesticide, dând exemplu o întreagă recoltă din anii anteriori, care a fost distrusă din cauza dăunătorilor care devin tot mai greu de exterminat de la an la an.

„Pentru legumele și fructele de import se face o eșantionare și se verifică prezența produselor chimice. Dacă marfa nu se testează pentru ceva anume, acele substanțe nocive nu pot fi descoperite.

De pildă, dacă este folosit un pesticid, erbicid sau fungicid de care nu știe nimeni, iar ei nu testează să vadă dacă acel pesticid sau erbicid există în produs, el trece de testare fără a fi descoperit.

Este exact ca la analizele de sânge, dacă nu cauți ceva anume, nu găsești nimic. Acest lucru este valabil pentru tot ceea ce înseamnă importuri legale. În România, se aduce și foarte multă marfă, în special din afara UE, fără să fie testată”, a adăugat producătorul, conform Retail.ro.

De asemenea, în ceea  ce privește testarea legumelor și a fructelor, Alexandru Anghel spune că, în principiu, comercianții români solicită testarea lor, doar că există și riscul să facă rabat de la calitatea acestora dacă cererea este foarte mare.

Motivul ar fi unul destul de simplu: cu cât prețul de achiziție este mai mic, cu atât mai mare este profitul, iar importanța calității produsului scade temeinic.

„Dacă vorbim despre producția locală, producătorii mai mari ar fi cei de încredere, întrucât există un mai mare control și, sincer, sunt mult mai sigure decât acele legume și fructe cumpărate de la țărani.

La țăranul care are o producție foarte mică nu se duce nimeni să verifice dacă a folosit cantitatea potrivită de produse chimice.

În general, le folosesc în exces pentru că nu au o cunoaștere foarte bună a funcționării și a modului în care sunt dăunătoare pentru consumatori și în egală măsură pentru el. Cu toate acestea, este mult mai dăunător pentru sănătate un crenvurșt decât o roșie care conține reziduuri de pesticide. Așadar, e greșit să ne temem să mai mâncăm legume și fructe”, a conchis Anghel.

Nu în ultimul rând, producătorul atrage atenția asupra faptului că pe piața din România există o cantitate considerabilă de cartofi importați din Egipt, unde sunt folosite substanțe chimice interzise în Uniunea Europeană, precum DDT-ul.

De asemenea, este de părere că ar trebui evitat consumul fructelor și al legumelor înainte de sezonul lor, dând ca exemplu căpșunele din serele spaniole, care ajung în România începând cu lunile februarie-martie.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite