Ce impact au schimbările climatice. 62 de milioane de oameni au fost afectaţi anul trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: psmag.ro
FOTO: psmag.ro

Un nou raport al Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM) trage un semnal de alarmă referitor la faptul că impactul fizic şi financiar al schimbărilor climatice este unul major, iar concentraţiile record de gaze cu efect de seră împing temperaturile către „niveluri tot mai periculoase”.

Raportul State of the Climate este a 25-a înregistrare climatică anuală realizată de OMM. Când a fost publicat prima oară în 1993, nivelurile de dioxid de carbon din atmosferă erau de 357 părţi per milion (ppm). În prezent, ele au ajuns la 405.5ppm şi prognozele arată că vor creşte în continuare, informează greenreport.ro

Această creştere are un impact semnificativ asupra temperaturilor globale. 2018 a fost al patrulea cel mai cald an înregistrat până acum, cu aproape 1 grad Celsius peste temperaturile din perioada 1850-1900. Ultimii patru ani au fost cei mai calzi ani înregistraţi vreodată.

Vietăţile marine sunt cele mai afectate

Conform OMM, peste 90% din căldura captată de emisiile de gaze cu efect de seră este absorbită de oceane, iar în 2018 au fost înregistrate noi recorduri pentru cantitatea de căldură aflată în primii 700 de metri ai mărilor, precum şi în primii 2000 de metri.

Nivelul mării continuă să crească, fiind în medie cu 3.7 mm mai mare în 2018 decât în anul precedent.

Conform raportului, majoritatea dezastrelor naturale care au afectat aproape 62 de milioane de oameni în 2018 au fost asociate cu fenomene meteo extreme.

Aproximativ 35 de milioane de oameni au fost afectaţi de inundaţii. Uraganul Florence şi Uraganul Michael au fost doar două dintre cele 14 dezastre naturale care au cauzat daune în valoare de miliarde de dolari în 2018 în SUA.

Peste 1.600 de decese au fost asociate cu valuri de căldură şi incendii de vegetaţie în Europa, Japonia şi SUA.

Schimbarea climei agravează foametea globală

Instabilitatea meteo şi insecuritatea alimentară agravează conflictele şi migraţia. Începând cu septembrie 2018, peste 2 milioane de oameni au fost forţaţi să-şi părăsească casele din cauza evenimentelor meteo extreme, cum ar fi secete, inundaţii şi furtuni tropicale.

Secretarul General OMM, Petteri Taalas, a declarat că schimbările climatice au un impact vizibil în evenimentele meteo extreme de la începutul acestui an.

„Vremea extremă a continuat la începutul lui 2019, cel mai recent cu Ciclonul Tropical Idai, care a cauzat inundaţii devastatoare şi pierderi tragice de vieţi în Mozambic, Zimbabwe şi Malawi. Ar putea fi unul dintre cele mai mortale dezastre legate de vreme care a afectat emisfera sudică.”, a declarat Taalas.

Aceste extreme agravează foametea globală, care, conform OMM, este din nou în creştere după o perioadă mai lungă de declin. În 2017, numărul oamenilor subnutriţi a ajuns la 821 de milioane. Patruzeci de ţări se bazează pe asistenţă externă pentru provizii alimentare, dintre care 31 se află în Africa. 

Societate


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri