Cazierul judiciar nu va mai fi necesar la ieșirea din țară cu minorul

0
Publicat:

Obligativitatea cazierului judiciar pentru ieșirea minorului din țară va fi eliminată, conform proiectului de modificare a Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 248/2005.  

Noi reguli pentru ieșirea din țară cu minorii - Foto Poliția de Frontieră
Noi reguli pentru ieșirea din țară cu minorii - Foto Poliția de Frontieră

Ministerul Afacerilor Interne a pus în transparență decizională proiectul de Hotărâre de Guvern pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr.94/2006, potrivit Sindicatului Europol.  

Acesta va fi înaintat către Consiliul Economic și Social, după dezbaterea din Comisia de dialog social, iar apoi va fi tranmis Guvernului spre adoptare.  

Propunerea vine după ce în luna noiembrie 2023 a intrat în vigoare Legea nr. 329/2023 pentru modificarea art. 31 alin. 2 lit. b) din Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate prin care „lucrătorilor poliției de frontieră li se dă posibilitatea verficării mențiunilor  înscrise în Sistemul național de evidență informatizată a cazierului judiciar – ROCRIS dacă însoțitorul minorului a săvârșit una dintre infracțiunile: omor; infracțiuni contra libertății și integrității sexual; infracțiuni privitoare la traficul și exploatarea persoanelor vulnerabile; lipsire de libertate în mod ilegal; infracțiuni privind traficul de droguri sau precursori; trafic de țesuturi sau organe umane sau infracțiuni de terorism”, potrivit sursei citate.  

Astfel, nu va mai fi nevoie de prezentrarea cazierului judiciar de către adultul, altul decât părintele, care  însoțește minorul sau un grup de minori în străinătate.  

De anul trecut, cazierul poate fi eliberat și online, pe platformele  Ghișeul.ro și hub.mai.gov.ro.  

Încă din 2006, adulții care însoțesc minori în străinătate trebuie să prezinte cazierul judiciar. „Zeci de mii de pasageri și-au întrerupt călătoria pentru că nu au putut prezenta acest act”, de când a fost introdusă măsură și până acum, informează Europol. 

Condiții de ieșire din țară pentru copiii români

Copiii români pot călători în străinătate pe baza pașaportului sau a buletinului, dacă au peste 14 ani, numai însoțiți, cu acordul părinților sau al reprezentanților legali.

În cazul în care minorul este însoțit doar de unul din părinți, acesta trebuia să arate polițiștilor de frontieră o declarație notarială a celuilalt părinte prin care acesta își dă acordul la efectuarea de călătorii în străinătate sau o hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă care să dovedească faptul că minorul i-a fost încredințat sau că exercită singur autoritatea părintească. 

Minorii români însoțiți de altă persoană decât părinții pot ieși din țară dacă adultul însoțitor prezintă declarația prin care amândoi părinții își exprimă acordul cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate, pentru o perioadă care să nu depășească 3 ani de la data întocmirii acesteia. Dar sunt necesare și documente din care să rezulte calitatea de persoană desemnată din cadrul unei societăți comerciale autorizate, în condițiile legii, să desfășoare activități de transport internațional de persoane, în cazul în care minorul este însoțit de aceasta. Și cazierul judiciar rămâne obligatoriu, până la aprobarea modificărilor de către Guvern. 

Din august 2023, adolescenții români care au împlinit vârsta de 16 ani pot călători în străinătate neînsoţiţi, cu acordul părinţilor ori al reprezentanţilor legali, pentru a merge în vizită la rude, pentru studii sau pentru a participa la concursuri oficiale sau pentru a urma un tratament medical fără de care viaţa ori sănătatea le este pusă în pericol. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite