Bode: SMURD este o structură vitală în arhitectura statului român VIDEO

0
Publicat:

Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) este o structură a MAI „vitală" în actuala arhitectură a statului român, a declarat, duminică, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, la ceremonia de aniversare a 15 ani de la înfiinţarea SMURD Bucureşti, eveniment desfăşurat la Detaşamentul de Pompieri Otopeni.

Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

Ministrul a precizat că, de la înfiinţare şi până în prezent, numărul intervenţiilor SMURD Bucureşti a crescut cu 650%. „Dacă în anul de debut al SMURD Bucureşti, 2008, echipajele acţionau la un număr de 17.500 de intervenţii în situaţii de urgenţă, anul trecut au realizat peste 113.000 de intervenţii în situaţii de urgenţă, ca urmare a apelurilor de urgenţă efectuate de cetăţeni", a completat Lucian Bode.

El a evidenţiat că aceste rezultate nu ar fi putut fi realizate fără o pregătire continuă, specializată, adaptată cerinţelor şi provocărilor actuale.

Fie că vorbim despre pompieri, pompieri paramedici, medici, asistenţi, piloţi, voluntari, toţi aceşti oameni dedicaţi salvării de vieţi au fost instruiţi şi pregătiţi pentru a performa şi a se adapta în situaţii limită. (...) Au fost momente când sosirea dumneavoastră rapidă şi modul excelent în care v-aţi făcut meseria au fost singurele elemente care au făcut diferenţa dintre moarte şi viaţă. Vă felicit pentru modul exemplar în care vă îndepliniţi misiunile şi vă mulţumesc în numele tuturor oamenilor pe care i-aţi salvat", a transmis Bode.

Ministrul a subliniat şi importanţa bazei logistice de pregătire pentru asigurarea performanţei, pentru creşterea capacităţii de răspuns şi pentru sporirea eficienţei intervenţiilor şi păstrarea gradului de pregătire a profesioniştilor SMURD la un nivel ridicat.

"Dacă la începutul anilor '90 salvatorii bucureşteni acţionau cu o autospecială de descarcerare primită prin donaţie, iată că, astăzi, prin meritul celor implicaţi de-a lungul timpului în dezvoltarea acestui sistem, printr-o absorbţie impresionantă de fonduri europene nerambursabile, parcul auto al pompierilor salvatori se poate lăuda cu autospeciale de intervenţie specifice mai multor tipuri de situaţii de urgenţă dintre cele mai dificile", a explicat ministrul de Interne.

Ministrul a mai evidenţiat participarea la misiuni externe de salvare în situaţii speciale - incendii, cutremure, pandemie.

Şeful DSU, Raed Arafat, prezent și el la eveniment, a subliniat, la rândul său, că intervenţiile realizate de SMURD Bucureşti se bazează şi pe o importantă componentă aeriană.

„SMURD Bucureşti nu înseamnă numai partea terestră. (...) Noi, astăzi, sărbătorim în mod deosebit pornirea părţii terestre a SMURD Bucureşti la nivelul ISU Bucureşti şi, separat, ISU Ilfov, care, după aceea, au devenit o entitate unică. SMURD Bucureşti înseamnă şi misiuni cu elicopterul în mai multe judeţe (...) şi misiunile cu avionul, acum urmând să primească noul avion care urmează să sosească în luna iunie şi multe alte tipuri de intervenţii naţionale şi internaţionale, transporturi cu avioanele MApN, foarte multe intervenţii la nivelul transportului neonatal. (...) Peste 2.000 de nou-născuţi critici sunt transportaţi de maşinile şi de elicopterele şi de avionul SMURD, dintre care o cifră importantă, aproape de 300 sau mai mult, sunt transportaţi de echipele din Bucureşti ", a afirmat Arafat.

La finalul ceremoniei, a fost prezentat un exerciţiu demonstrativ, având la bază scenariul unui accident auto cu victime multiple.

SocietatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite