Acţiunile SIF, încotro?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În următoarele două luni, analiştii estimează o creştere de peste 20% pentru indicele BET-FI Într-un context internaţional favorabil, segmentul societăţilor de investiţii financiare

În următoarele două luni, analiştii estimează o creştere de peste 20% pentru indicele BET-FI

Într-un context internaţional favorabil, segmentul societăţilor de investiţii financiare ar putea beneficia de ştirile pozitive care s-au acumulat pe piaţa românească.

Primele raportări ale rezultatelor financiare aferente primului trimestru au început să readucă optimismul investitorilor şi la Bursa de la Bucureşti. După ce, în numai patru şedinţe, indicele BET-FI, care monitorizează evoluţia acţiunilor celor cinci SIF, a pierdut peste 10%, ieri, întreaga piaţă a revenit pe plus. Titlurile societăţilor de investiţii au recuperat, în numai o sesiune bursieră, în medie, peste 4%. Analiştii din piaţa de capital consideră că aprecierile de ieri ar putea reprezenta semnalul unei relansări pe acest segment.

Revenirea cotaţiilor SIF s-ar putea produce pe termen scurt cu atât mai mult cu cât corecţiile agresive din ultima perioadă nu sunt justificate. "Exceptând capitalurile speculative, cu activitate intensă în ultimele şedinţe, nu există altă explicaţie pentru evoluţia acţiunilor SIF", subliniază Adrian Simionescu, preşedintele Vienna Investment Trust. Analiştii consideră drept anormale pierderile suferite. "Cel puţin scăderea din ultimele şedinţe a fost una anormală. De exemplu, în condiţiile în care BRD, care reprezintă o pondere însemnată în portofoliile societăţilor de investiţii, a crescut, cotaţiile SIF-urilor s-au depreciat", subliniază Iulian Panait, preşedintele KTD Invest.

Băncile din portofolii, un atu

Astfel, este de aşteptat ca rezultatele favorabile obţinute de băncile la care societăţile de investiţii deţin participaţii să îşi facă efectul în următoarele două luni. Pe fondul anticipării rezultatelor BRD, care a raportat, după închiderea şedinţei de ieri, un profit net în creştere cu 54% comparativ cu perioada similară din 2007, şi titlurile SIF au crescut. Societăţile de investiţii deţin, cumulat, peste 30% din capitalul social al BCR şi peste 25% din capitalul BRD Groupe Societe Generale.

Totodată, patru dintre SIF-uri deţin circa 14,6% din capitalul social al Băncii Transilvania, la care se adaugă şi participaţiile la Bancpost şi Eximbank. Profituri în creştere au raportat, după primele trei luni, atât BCR (+82,6%), cât şi Banca Transilvania (+65%). "Încă de anul trecut, de când au început corecţiile şi pe piaţa românească, rezultatele companiilor au fost bune, însă nu au avut ecou pe bursă. Pe fondul calmării pieţelor externe, noile rezultate pozitive vor readuce optimismul investitorilor. În plus, piaţa românească va fi atractivă şi pentru marii investitori, al căror apetit pentru risc a crescut", apreciază Adrian Simionescu.

Recuperare pe termen scurt

Aprecierea cotaţiilor SIF ar putea fi destul de agresivă în următorul interval, sunt de părere analiştii. "Dacă piaţa va intra pe recuperare, aceasta va fi destul de rapidă, şi mă aştept şi la aprecieri de 20-25% în numai două săptămâni. Pe termen lung, însă, este dificil de estimat evoluţia pieţei", spune Iulian Panait.

La rândul său, Adrian Simionescu este de părere că, în următoarele două luni, indicele BET-FI ar putea depăşi nivelul de 65.000 de puncte, marcând o apreciere de 30% faţă de nivelul actual. O ascensiune de 20% pe termen scurt (două luni) estimează şi Adrian Ceuca, director general adjunct la Broker SA. "Un climat extern favorabil ar putea susţine o creştere medie de 20% pentru titlurile SIF", precizează Ceuca.

Variaţia cotaţiilor acţiunilor SIF

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite