Voinţa nu este de ajuns pentru a renunţa la pahar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un român din zece suferă de alcoolism, o boală cronică, progresivă, care îl distruge treptat. Numărul celor afectaţi este în creştere din cauza stresului şi a reclamelor agresive la alcool.

Un român din zece suferă de alcoolism, o boală cronică, progresivă, care îl distruge treptat. Numărul celor afectaţi este în creştere din cauza stresului şi a reclamelor agresive la alcool. Deseori fatal, alcoolismul se caracterizează prin pierderea controlului asupra consumului, în mod constant sau periodic. Drogul din pahar nu afectează doar celulele nervoase, ci întregul organism.
Un bolnav motivat să renunţe la consumul de alcool parcurge patru paşi: etapa de contact, de dezintoxicare, de terapie şi etapa postcură. Spitalul Clinic de Psihiatrie "Alexandru Obregia", în colaborare cu ONG-ul "Aliat", a iniţiat un program modern de intervenţie pentru cei care suferă de alcoolism, ALCOHELP. Deoarece este vorba de o dependenţă, un tratament medicamentos nu este de ajuns. Dezintoxicarea, care durează între 7 şi 10 zile, poate avea loc în spital sau în regim ambulatoriu, şi constă într-un tratament medicamentos care ajută organismul obişnuit să funcţioneze doar sub influenţa alcoolui să revină la starea normală. Pacienţii care riscă un sevraj puternic, cu posibile convulsii sau comă sunt ţinuţi în spital în timpul tratamentului de dezintoxicare.

Dezintoxicarea, urmată de psihoterapie
Înainte de cură, pacientul trece printr-o perioadă de evaluare pentru a se stabili severitatea, medicamentaţia şi metoda aleasă. Între terapeut şi pacient există un contract de negociere; nimic nu se stabileşte fără acordul bolnavului. "Tratamentul de abia aici începe. Intervenţia psihologică este adevăratul tratament al oricărei adicţii", ne-a explicat Eugen Hriţcu, medic psihiatru care activează în cadrul programului ALCOHELP. Terapia este individualizată, iar programul include şi şedinţe de grup cu rude sau parteneri sau cu alţi bolnavi. De multe ori, cei apropiaţi nu ştiu cum să reacţioneze pentru a-l ajuta pe bolnav şi îl îndepărtează din cauza reproşurilor. "Voinţa despre care se vorbeşte în cazul celor care nu reuşesc să se abţină este un basm. Foarte mulţi au voinţă, însă le lipsesc strategiile, nu ştiu cu ce să înlocuiască alcoolul. Băutura devine de multe ori singurul mod prin care pot să facă faţă unor situaţii", ne-a mai spus Eugen Hriţcu.

Nouă din zece recad în patima băuturii
Programul ALCOHELP a început acum un an şi de atunci a tratat aproximativ 100 de persoane. Obiectivele pe care şi le propun pacienţii sunt însă o raritate pentru România. Nu toţi au nevoie de abstinenţă. Unii caută doar să ajungă la un consum controlat. "În condiţiile în care un procent destul de mare din populaţia ţării este afectat şi tratamentul medicamentos este doar o poartă de intrare, este inacceptabil faptul că Ministerul Sănătăţii nu asigură un tratament complet pentru această boală. Banii cheltuiţi în centrele de stat pe dezintoxicare sunt aruncaţi pe fereastră, din moment ce nu există un centru care să ofere şi suport la nivel psihologic", a mai adăugat Eugen Hriţcu. Potrivit statisticilor, aproximativ 90 la sută din pacienţii care nu au apelat şi la un tratament psihologic recad, consumând iarăşi băuturi alcoolice.

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite