Afecțiunea de care suferă fiul lui Tim Walz, candidatul democrat la funcția de vicepreședinte al Statelor Unite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce reacția sa sinceră la discursul de acceptare al tatălui său la Convenția Națională Democrată l-a propulsat în lumina reflectoarelor, Gus Walz, în vârstă de 17 ani, a devenit una dintre cele mai mediatizate persoane cu o tulburare de învățare nonverbală.

foto Gus Walz și tatăl său,Tim Walz
Gus Walz și tatăl său,Tim Walz FOTO X/ @SkylerforNY

Această afecțiune nu înseamnă că Gus nu poate vorbi - el vorbește. După ce l-a auzit pe tatăl său, Tim Walz, guvernatorul statului Minnesota, descriindu-și familia ca fiind „întreaga mea lume”, miercuri seara, adolescentul în lacrimi s-a ridicat în picioare, a arătat spre scenă și a spus: „Acesta este tatăl meu!”, transmite People și LA Times.

Gus este unul dintre milioanele de americani cu tulburări de învățare nonverbală. Un studiu din 2020 publicat în JAMA Network Open a estimat că între 3% și 4% dintre copiii și adolescenții din SUA ar putea avea această afecțiune, iar un alt studiu publicat în acest an în Scientific Reports a concluzionat că prevalența la copii ar putea ajunge la 8%.

Afecțiunea, cunoscută sub numele de NVLD, a fost recunoscută pentru prima dată în 1967 și nu are încă o definiție clinică oficială. Se caracterizează printr-un decalaj semnificativ între abilitățile verbale - care sunt foarte bune - și tipurile de învățare nonverbală care implică procesarea vizual-spațială, cum ar fi citirea orei pe un ceas analogic, citirea unei hărți și echilibrarea unui buget.

Aceste provocări legate de conștientizarea spațială le pot crea copiilor probleme cu abilitățile motorii. Acest lucru îi poate face neîndemânatici sau le poate cauza probleme cu sarcini precum legatul pantofilor, folosirea tacâmurilor de argint și scrierea de mână, potrivit NVLD Project, o organizație non-profit care își propune ca această afecțiune să fie inclusă în Manualul de diagnostic și statistică a tulburărilor mentale al Asociației Americane de Psihiatrie.

Ce este tulburarea de învățare nonverbală

Într-un fel, NVLD este opusul dislexiei, potrivit lui Scott Bezsylko, care lucrează cu elevi neurodivergenți în calitate de director executiv al Winston Preparatory School.

Cititul nu este o problemă pentru copiii cu NVLD, care au adesea un vocabular vast. De asemenea, ei sunt capabili să își amintească fapte și să memoreze lucruri precum tabla înmulțirii.

Studiile devin mai dificile spre sfârșitul școlii primare, când învățarea se bazează mai mult pe observarea modelelor și aplicarea conceptelor. Acest lucru poate cauza probleme de înțelegere a cititului și probleme de matematică mai avansate.

NVLD afectează, de asemenea, gândirea de ordin superior, care este utilizată pentru a ne organiza gândurile și a planifica un proiect care necesită mai mulți pași.

Tim Walz și soția sa, Gwen, au declarat pentru revista People că au observat diferențe între Gus și colegii săi încă de la o vârstă fragedă și că aceste diferențe „au devenit din ce în ce mai clare” pe măsură ce a crescut. Cei doi soți, ambii profesori, nu au precizat care erau aceste diferențe. 

Gus a fost recunoscut ca având NVLD „când a devenit adolescent”, au spus soții Walz, adăugând că suferă și de tulburare de deficit de atenție/hiperactivitate și de o tulburare de anxietate.

Nu este neobișnuit ca persoanele cu NVLD să aibă și un diagnostic de ADHD, potrivit Child Mind Institute. Ambele afecțiuni pot face ca un copil să pară dezorganizat sau neatent; în cazul NVLD, aceasta se datorează faptului că nu înțelege tema discutată.

Care sunt caracterisitcile acestei tulburări de învățare

Unele caracteristici ale NVLD se suprapun și cu cele ale tulburărilor din spectrul autist. Persoanele cu NVLD pot fi ciudate din punct de vedere social deoarece nu recunosc semnificația expresiilor faciale, a limbajului corpului și a altor forme de comunicare nonverbală. Ele pot compensa prin a pune multe întrebări, ceea ce poate părea enervant.

Dificultățile de procesare vizual-spațială pot face dificil pentru persoanele cu NVLD să respecte spațiul personal al altor persoane. În plus, dificultățile lor de recunoaștere a modelelor le creează probleme în corelarea experiențelor trecute cu situațiile noi.

Experții spun că astfel de trăsături le pot face greu să își facă prieteni. Acest lucru se potrivește cu experiența familiei Walz

„Gus prefera jocurile video și să petreacă mai mult timp singur”, au declarat părinții săi pentru People.

Comediantul Chris Rock a declarat că atunci când a aflat, ca adult, că suferă de NVLD, a explicat multe lucruri din trecutul său.

Deși se descurcă de minune cu cuvintele, „mi-e cam greu cu semnalele nonverbale cu oamenii. Întotdeauna am avut”, a declarat Rock într-un interviu acordat Extra în 2021. „Se spune că 70% din comunicare este nonverbală. Așa că în relațiile mele, chiar și cu familia mea sau cu femeile cu care mă întâlneam sau orice altceva, întotdeauna era ceva puțin în neregulă și nu puteam pune degetul pe asta.”

Cauzele NVLD nu sunt clare. Deși deficitele asociate acestei afecțiuni implică procese care au loc în emisfera dreaptă a creierului, studiile sponsorizate de NVLD Project care au comparat scanările cerebrale ale persoanelor cu și fără această afecțiune au descoperit diferențe în ambele emisfere.

Indiferent, afecțiunea nu afectează inteligența, iar oamenii pot învăța strategii pentru a compensa deficiențele lor.

Intervențiile de succes pot include exersarea preluării unei probleme și divizarea acesteia în părți ușor de gestionat sau căutarea de modele în texte complicate. Pe măsură ce abilitățile lor se îmbunătățesc, ei dezvoltă o bibliotecă de „scenarii” care îi pot ajuta în situații noi, potrivit Child Mind Institute. Dacă nu au la îndemână un scenariu potrivit, vor avea experiență în crearea unuia nou.

Aceeași abordare poate ajuta și persoanele cu NVLD să se descurce mai bine în situații sociale, spun experții.

Se pare că soții Walz au luat acest sfat în serios.

Ne-a luat timp să ne dăm seama cum să ne asigurăm că facem tot ce putem pentru a ne asigura că Gus va fi pregătit pentru succes pe măsură ce crește”, au declarat ei pentru People.

Fiind neurodivergent, înseamnă că Gus „este genial [și] hiperconștient de detalii pe lângă care mulți dintre noi trecem”, au adăugat soții Walz. „Ceea ce ne-a devenit atât de clar imediat a fost că starea lui Gus nu este un obstacol - este puterea lui secretă.” 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite