Românii, îndemnați să gândească în spirit civic în plin sezon gripal. Medic: ,,Trebuie să ne gândim la cei din jur"

0
Publicat:

În ultimele săptămâni, foarte mulţi români au avut şi au nevoie în continuare de îngrijiri medicale de specialitate din cauza gripei. Astfel, spitalele din ţară sunt pline de pacienţi cu forme severe de boală.

Pacient cu gripă SURSĂ Shutterstock
Pacient cu gripă SURSĂ Shutterstock

Aceasta este situaţia şi în Iaşi, unde tot mai mulţi pacienţi ajung la Spitalul de Boli Infecţioase ,,Sf. Parascheva".

Creştere bruscă a numărului de pacienţi

Cadrele medicale susţin că se confruntă cu un număr mare de pacienţi care au nevoie de internare, prezentând forme severe de boală.

,,Din nefericire, observăm o creştere bruscă a numărului de cazuri. Până acum, am avut 43 de cazuri până în momentul de faţă de gripă, de la jumătatea lui decembrie. Este destul de mult. Sunt 43 de pacienţi externaţi, trataţi. Remintim că gripa este cea mai severă viroză respiratorie, iar 32 dintre ei au avut diagnostic principal de gripă. În momentul de faţă avem doi pacienţi cu observaţii gripă şi 30 de pacienţi cu gripă. Vorbim de forme mai severe, pacienţii având nevoie de internare”, a precizat dr. Florin Roşu, manager al Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.

Încă nu este prea târziu pentru vaccinare

Cadrele medicale îi îndeamnă pe români să se vaccineze antigripal şi să evite, cel puţin pentru o perioadă, spaţiile aglomerate.

,,Nu este niciodată târziu să ne vaccinăm, cine nu a făcut-o o poate face în continuare. Este de recomandat acest lucru cu este şi evitarea spaţiilor aglomerate. Dacă avem simptome, trebuie să avem spirit civic şi să purtăm mască de protecţie, pentru a proteja celelalte persoane. Totodată, nu urmăm tratamente băbeşti sau ne ce recomandă familia şi prietenii. Trebuie urmat tratamentul indicat de către medic”, mai spune dr. Florin Roşu.

Gripa poate fi letală şi pentru persoanele tinere

Medicii îi sfătuiesc pe oameni să trateze gripa cu maximă seriozitate deoarece, în anii trecuţi, au fost înregistrate decese chiar şi în rândul persoanelor tinere.

,,Îi sfătuim pe ieşeni să vină la spital, unde le facem o foaie de zi şi beneficiază de consult de specialitate, analize şi de tratament. Gripa se tratează dar, netratată, poate fi letală. Am avut cazuri, în anii trecuţi, la pacienţi tineri, cărora nu am mai avut ce să le facem, fiind îngrijiţi chiar şi în Terapie Intensivă. Recomandarea mea este să ne vaccinăm, dar înainte de vaccinare să facem un consult de specialitate, să vedem dacă putem fi vaccinaţi în momentul respectiv. Dacă avem simptomatologie specifică unei gripe nu facem vaccinul în momentul respectiv. Vaccinul trebuie făcut în momentul în care suntem aparent sănătoşi”, adaugă medicul ieşean.    

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite