Pilula contraceptivă pentru bărbați, cu efect în jumătate de oră. Cum funcționează

0
Publicat:

Contracepționale ar putea fi folosite și de bărbați. Un nou astfel de medicament experimental dă deja rezultate promițătoare, potrivit specialiștilor. Pilula își face efectul la numai 30 de minute de la administrare, pentru 24 de ore.

Pilule contraceptive pentru bărbati FOTO Shutterstock
Pilule contraceptive pentru bărbati FOTO Shutterstock

Noua alternativă la clasicele anticoncepționale, destinate exclusiv femeilor, este testată de cercetătorii de la Weill Medical College. Studiul a fost publicat, marți, în jurnalul Nature Communications și susține că a validat potenţialul acestui medicament, utilizat ca metodă de contracepţie la cerere, notează Agerpres.

În acest caz, oferim o validare a conceptului unei strategii inovatoare pentru contracepţie la cerere, în care un bărbat ar lua o pilulă anticoncepţională cu puţin timp înainte de activitatea sexuală, doar la nevoie, se arată în studiu.

Cum acționează pilula pentru bărbați

Medicamentul inhibă adenilil ciclaza solubilă, o enzimă esenţială pentru mişcarea şi dezvoltarea spermatozoizilor. Potrivit echipei de cercetare, la 30 de minute după administrarea medicamentului la şoareci de laborator, prin injectare, spermatozoizii lor nu s-au mai mişcat şi nu s-au mai dezvoltat, ceea ce a condus la infertilitate temporară.

Medicamentul continuă să inhibe mobilitatea şi dezvoltarea spermatozoizilor timp de aproximativ 2,5 ore de la administrare. După acest interval, ei îşi recapătă mobilitatea, iar la 24 de ore după injectare şoarecii erau din nou complet fertili.

Nu este însă primul studiu de acest fel. Alte contraceptive pentru bărbaţi, testate în trecut, s-a dovedit că afectau dezvoltarea spermatozoizilor şi necesitau luni de tratament pentru a fi eficiente. De asemenea și alte efecte nedorite au fost descoperite, în încercarea de dezvoltare a unui contraceptiv destinat persoanelor de sex masculin.

Această strategie inovatoare, la cerere, non-hormonală, reprezintă un concept netestat anterior în contracepţie, care are potenţialul de a oferi egalitate între sexe şi, ca şi apariţia contraceptivelor orale pentru femei, revoluţionează planificarea familială, au transmis oamenii de ştiinţă.

În prezent, singurele metode accesibile pe scară largă şi eficiente pentru contracepţie destinate bărbaţilor sunt prezervativul şi vasectomia.

Potrivit Centrelor pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din Statele Unite, 14% dintre femei folosesc pilula contraceptivă, aproximativ 10% utilizează un dispozitiv contraceptiv reversibil cu durată lungă de acţiune, 18% folosesc sterilizarea feminină, iar 5,6% se bazează pe sterilizarea masculină pentru prevenirea unei sarcini nedorite.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite