Oncologul Silvio Garattini, în vârstă de 96 de ani, dă sfaturi pentru o viață sănătoasă: „Încerc să fac cel puțin cinci kilometri pe zi”

0
0
Publicat:

Silvio Garattini, care va împlini 96 de ani pe 12 noiembrie 2024, a oferit mai multe sfaturi despre importanța activității fizice și a mersului pe jos. Acesta recunoaște că la vârsta lui face „cel puțin cinci kilometri pe zi”, într-un „ritm rapid”.

Importanța mersului pe jos pentru o viață sănătoasă Foto: Arhivă
Importanța mersului pe jos pentru o viață sănătoasă Foto: Arhivă

Oncolog, farmacolog și fondator al Institutului „Mario Negri” din Milano, Silvio Garattini a avut adesea opinii, considerate incomode, pentru bunăstarea oamenilor fără compromisuri. În cea mai recentă carte a sa, „Vivere bene” („Trăiește bine”) (editura San Paolo, în librăriile italiene din 30 septembrie), adună o serie de contribuții de la cercetătorii de la Institutul Negri despre importanța activității fizice.

Silvio Garattini a spus, într-un interviu, căiubește să meargă pe jos. „Încerc să fac cel puțin 5 kilometri pe zi”, a precizat acesta pentru Corriere della Sera, citat de Rador.

Trebuie să fie un ritm relativ rapid, altfel nu există efect aerobic. Trebuie să existe o oarecare oboseală, care constă în a respira greu și a avea un ritm cardiac crescut. Mersul pe jos pentru a privi vitrinele magazinelor nu este activitate fizică”, mai spune oncologul Italian, care mai susține că atunci când termină de mers pe jos, se simte „mult mai bine și, în special, mă ajută să gândesc”. 

Iar o viață sănătoasă oferă liniște tuturor, atât acelei persoane, cât și familiei sale.

Obișnuințele bune de viață ne avantajează în primul rând pe noi înșine, și aduc și multe alte avantaje. Dacă ne este bine, nici familiile noastre nu suferă, este un act de generozitate față de oamenii dragi noștri. În plus, este un ajutor pentru economie și, de asemenea, pentru Serviciul Național de Sănătate, care este împovărat de atât de multă muncă, care ar fi evitată, dacă toată lumea ar avea stiluri de comportament sănătoase”, consideră Garattini.

„A mânca puțin este un factor de longevitate”

Pe lângă sport, pentru o viață sănătoasă ai nevoie și de o dietă corectă. 

„Trebuie să fie variată și moderată. Variată înseamnă că trebuie să mâncăm puțin din toate, pentru a obține micro și macronutrienții de care avem nevoie. În plus, astăzi, deoarece alimentele sunt poluate, a mânca o varietate de lucruri, înseamnă a evita acumularea unui anumit poluant. Însă, varietatea trebuie să fie însoțită de moderație. Cum spuneau bătrânii noștri: trebuie să ne ridicăm de la masă cu puțină foame. Cercetările au arătat că, cu o scădere cu 30% a alimentelor, trăim cu 20% mai mult. A mânca puțin este un factor de longevitate”, a mai precizat acesta.

Expertul spune că este bine să mâncăm puțin, dar des: „Repet, ceea ce contează este să mâncăm puțin, chiar dacă o facem de cinci ori pe zi, important este totalul”.  

Cartea sa este foarte practică, fiind un fel ghid chiar și pentru cei care vor să se apuce de mișcare. „Este scrisă într-un mod foarte simplu, pentru a ne adresa tuturor. Am încercat să evităm termenii tehnici sau am încercat să îi explicăm”, a conchis oncologul italian.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite