Leacuri de tot felul din dovleac

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Leacuri de tot felul din dovleac
Leacuri de tot felul din dovleac

De la dovleac poţi folosi atât pulpa, cât şi seminţele, pentru probleme variate, de la colită până la insomnii şi acnee.

Seminţele de dovleac previn sau combat constipaţia, balonarea, protejează muşchiul cardiac şi rinichii, dar sunt şi diuretice şi favorizează regenerarea  părului.

Este un diuretic natural

Pulpa de dovleac, mai ales cea de dovleac turcesc, are certe proprietăţi diuretice, purgative şi sedative. Pentru a beneficia de aceste efecte terapeutice, specialiştii recomandă cura cunoscută sub numele de „zilele dovleacului”. Această terapie constă în consumul unui terci de dovleac, preparat din 2,5 kg de pulpă, care se fierbe în lapte. În loc de sare, se adaugă două arome vegetale: frunze de cimbru şi de tarhon, tăiate mărunt. Cura se poate repeta de două ori pe săptămână.   

Ca remediu pentru constipaţie, se prepară „ciulamaua” de dovleac. Se fierb 500 g de miez de dovleac, apoi se pasează. În această pastă se adaugă apa în care a fiert dovleacul şi se omogenizează compoziţia. Preparatul se împarte în două porţii şi se consumă într-o zi. 

Are efecte de detoxifiere

Datorită conţinutului mare de vitamina A, dovleacul are efect de detoxifiere. O cură pentru eliminarea toxinelor din organism durează 10 zile, iar în acest interval se consumă câte un pahar cu 100 ml suc de dovleac, amestecat cu ceai de afin, după mesele principale.

Uleiul din seminţe creşte fertilitatea

În afecţiunile prostatei, uleiul din seminţe de dovleac are efecte foarte bune, cu condiţia să fie administrat pe termen lung. Se foloseşte de trei ori  pe zi, câte o linguriţă de ulei pe stomacul gol.

Deoarece conţine vitamina E şi este bogat în substanţe cu efect de stimulare a activităţii hormonale în cazul femeilor, uleiul din seminţe de dovleac creşte fertilitatea. Acest ulei se foloseşte în alimentaţia zilnică, adăugat în diferite preparate culinare, neprelucrate termic: salate, sosuri preparate la rece sau adăugat ulterior în tocăniţe şi în supe.

Eficient în colită

Uleiul din seminţe de dovleac s-a dovedit foarte eficient şi în tratamentul colitei de putrefacţie. Înaintea meselor principale se consumă câte o salată preparată din doi morcovi de mărime mijlocie, curăţaţi de coajă, raşi şi asezonaţi cu două linguriţe de ulei de dovleac şi cu suc de lămâie. Tratamentul durează 14 zile, iar în acest interval nu se consumă carne, nici alte preparate bogate în proteine.

Ajută la eliminarea viermilor intestinali

Cu ajutorul unui preparat din seminţe crude de dovleac pot fi eliminaţi  viermii intestinali (limbricii). Pentru adulţi, leacul se prepară din 30 g de seminţe crude de dovleac, cu pieliţa verde, 50 ml de apă şi o linguriţă de miere de albine. Întreaga doză se administrează, pe nemâncate, într-un interval de o oră.  După o pauză de trei ore se ia un purgativ. Pentru copii, doza se prepară dintr-o cantitate redusă de seminţe de dovleac: reţeta pentru copiii cu vârste cuprinse între 10 şi 12 ani se prepară din 15 g de seminţe, iar pentru cei mai mici, cu vârste cuprinse între 5 şi 7 ani, doza de seminţe se reduce la 10 g.

Prevenţie

Dovleacul conţine luteină şi zeaxantină, care previn instalarea cataractei.

Specialistul nostru

Dr. Ruxandra Constantina medic de familie competenţă în apifitoterapie

Dovleacul, dincolo de gustul minunat pe care îl are, reprezintă un izvor de sănătate, graţie compoziţiei sale. În primul rând, este o sursă bogată de vitamina A şi de carotenoizi, cu proprietăţi antioxidante puternice, care protejează organismul împotriva îmbătrânirii precoce, afecţiunilor cardiovasculare, aterosclerozei, cataractei şi împotriva degenerării maculare. Fructul şi seminţele bostanului sunt recomandate celor cu diabet, cu paraziţi intestinali şi persoanelor care suferă de cancer.

Consumul constant de dovleac scade semnificativ riscul de cancer pulmonar. Se poate consuma în stare crudă, fiind sărac în grăsimi şi în calorii, sub formă de piure, budincă, plăcinte, salate sau de supe. Sucul de dovleac este la fel de recomandat, având un rol foarte important în tratarea cancerului şi maladiilor cardiovasculare.

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite