INTERVIU - Spiralele de platina cu memorie trateaza anevrismele cerebrale fara bisturiu
0La Spitalul Clinic de Urgenta "Bagdasar-Arseni" din Bucuresti s-a efectuat in premiera nationala o interventie chirurgicala pe creier pentru embolizarea anevrismelor cu spirale electrodetasabile.
La Spitalul Clinic de Urgenta "Bagdasar-Arseni" din Bucuresti s-a efectuat in premiera nationala o interventie chirurgicala pe creier pentru embolizarea anevrismelor cu spirale electrodetasabile. Tehnica dureaza in jur de o ora, iar pacientul poate parasi spitalul in trei zile. Despre beneficiile noii metode ne-a oferit mai multe detalii prof. dr. Al. Vlad Ciurea, directorul Spitalului "Bagdasar-Arseni".
- Ce este anevrismul cerebral?
- Vasul de sange din creier este normal, dar, din nastere, pe marginea lui se poate forma o mica deschidere, ca un balon. Acesta este un anevrism cerebral, spus cat mai simplu. Afectiunea o poate avea orice om, dar, in caz de stres, anevrismul creste. O unda de soc creata de hipertensiune poate fisura acest balon si astfel se produce hemoragia intracraniana. Cand un pacient are o hemoragie mica, isi pierde cunostinta, varsa, cade, pe cand la o hemoragie mare intra in coma. Diagnosticul se pune in urma efectuarii unei angiografii cerebrale, observandu-se ce s-a intamplat si la ce nivel. in 15 la suta din cazuri, pacientul poate muri la prima hemoragie. Din acest moment exista un interval de doua saptamani in care trebuie sa facem operatia.
- Ce aduce nou aceasta interventie chirurgicala?
- in intreaga lume civilizata malformatiile vasculare au un tratament complex. Aceste malformatii vasculare intracraniene trebuie judecate in functie de marime, de profunzime, de zonele in care au aparut. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca, daca se poate introduce un fir de cativa milimetri de platina printr-un microcateter in malformatia respectiva, anevrismul poate fi tratat fara spargerea calotei craniene. Prin aplicarea unui microcurent electric se produce trombozarea anevrismului, inlaturandu-se riscul hemoragiei. S-a reusit, de asemenea, ca aceasta portiune mica de platina sa aiba si "memorie": in momentul in care se desprinde de cateter si se arunca in anevrism, ea nu sare afara, ci umple intreg anevrismul. Prima problema care s-a ivit e ca nu ajunge un singur fir de platina, ci e nevoie de mai multe, pana se cimenteaza anevrismul. Costurile sunt foarte mari, pentru ca o bucatica mica de platina costa cam cat o masina. Metoda este insa extraordinara si dureaza in jur de o ora, iar pacientul poate, cam in trei zile, sa paraseasca spitalul. Din punct de vedere cost-beneficiu aceasta interventie este formidabila.
- Cum s-a ajuns la aceste performante?
- De aproximativ 80 de ani, anevrismul se opereaza prin deschiderea craniului si abordarea directa a acestor malformatii. Operatia se desfasoara sub microscop, dureaza mai multe ore, se poate realiza in conditii aproape perfecte, iar mortalitatea nu mai exista. Cu toate acestea, ajungerea pana la malformatie si permeabilizarea fluxului cerebral implica anumite riscuri. in timp, au aparut idei noi in medicina si s-a constatat ca, daca se introduce in malformatie un balon mic de latex, dirijat printr-un cateter, acesta se poate desprinde si umple malformatia. Metoda, realizata in jurul anilor '70-'80, a fost considerata foarte buna, dar primul defect era ca balonul se putea pierde in circulatie si putea obtura alt vas. Al doilea era ca nu aveai nici un fel de control in anevrism, era posibil ca balonul sa nu umple in totalitate anevrismul. Cu toate acestea, a fost o metoda revolutionara. Medicii au cautat alte metode si s-a ajuns la interventia chirurgicala pe creier prin embolizarea anevrismelor cu spirale electrodetasabile.
- De ce s-a facut aceasta interventie la Spitalul "Bagdasar-Arseni"?
- In Centrul de Excelenta din Spitalul "Bagdasar-Arseni" se intrunesc toate conditiile pentru o astfel de procedura. Aici exista toata aparatura performanta necesara si echipa de profesionisti. Au fost supusi interventiei chirurgicale trei pacienti, care acum sunt in conditii perfecte. Medicii care au condus "operatia" au fost din Grecia, dar, in curand, vom avea si un roman pregatit pentru a realiza o astfel de interventie. Aceste operatii au fost platite de la buget, prin programul Ministerului Sanatatii, care are un fond pentru malformatii vasculare cerebrale. Pana acum, nu puteau fi facute pentru ca nu exista un centru dedicat acestui tip de interventie. Acum el exista, in urma unei investitii de 31 milioane de dolari.