De ce frigul este periculos pentru cardiaci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Frigul pune la grea încercare inima şi vasele de sânge ale persoanelor cardiace. În anotimpul rece, se înregistrează o creştere cu aproape 20% a numărului pacienţilor care ajung la camera de gardă cu suspiciune de infarct, avertizează medicii.

Expunerea îndelungată la frig şi trecerea bruscă de la atmosfera din interior la temperaturile scăzute de afară creează modificări la nivelul parametrilor de funcţionare a organismului, explică dr. Silvia Nica, medic primar medicină de urgenţă. Frigul determină fenomenul de vasoconstricţie. Pentru a conserva căldura corpului, vasele de sânge se contractă, iar odată cu îngustarea lor creşte presiunea sângelui. Astfel se explică de ce cardiacilor le creşte tensiunea arterială atunci când se expun la frig. De aici apare riscul mare de a suferi un spasm coronarian, adică un preinfarct sau infarct. Cei mai expuşi acestui risc sunt pacienţii care se ştiu cu hipertensiune, cei cu diabet sau cu boli renale cronice.

Cu nitroglicerina la purtător

Pentru a se feri de efectele dăunătoare ale frigului, pacienţii cu boli cardiovasculare trebuie să evite ieşirea din casă la primele ore ale dimineţii şi seara târziu. Dacă sunt nevoiţi totuşi să iasă din casă, este indicată o trecere intermediară la frig, pacienţii pot sta câteva momente în scara blocului pentru a se obişnui treptat cu mediul exterior. De asemenea, este nevoie să se protejeze cu un fular în jurul gâtului, dar asta nu înseamnă că trebuie să se înfololească.

O regulă importantă pentru cardiaci: să aibă în permanenţă nitroglicerină în buzunar, iar dacă se întâmplă să simtă o durere bruscă în piept, este bine să se aşeze pe o bancă şi să-şi administreze o tableta de nitroglicerină sub limbă, dar numai o singură tabletă. Dacă problema se accentuează, trebuie să facă apel la salvare.

Pacienţii trebuie să respecte medicaţia prescrisă şi să aibă un regim de viaţă echilibrat: să se hidrateze bine chiar dacă este frig, să nu mănânce gras, pentru că tendinţa în sezonul rece este de a mânca mai consistent. Un semnal de alarmă este consumul de sare. Prin obiceiurile culinare ale românilor mâncăm mult mai sărat iarna, murături, conserve, ceea sporeşte creşterea valorilor tensiunii arteriale.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite