Cum „păcăleşti" pofta de dulce

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai ales femeile au pofte alimentare, din cauza fluctuaţiilor hormonale date de ciclul menstrual
Mai ales femeile au pofte alimentare, din cauza fluctuaţiilor hormonale date de ciclul menstrual

Dacă simţi des nevoia să mănânci ceva dulce, ar trebuie să faci tot posibilul să nu sari peste niciuna dintre cele trei mese pe zi recomandate de nutriţionişti. Află alte câteva trucuri prin care vei reuşi să stai departe de prăjituri!

Sigur că ideal ar fi să înlocuieşti prăjiturile şi bomboanele care conţin zahăr alb cu un „dulce" sănătos, cum ar fi fructele. Însă de cele mai multe ori, pofta este atât de puternică, încât înfrânge dorinţa de a ne menţine silueta şi sănătatea.

Ceea ce ai putea totuşi să faci când simţi că nu te poţi abţine să mănânci dulce ar fi să guşti doar dintr-o prijitură sau să mâncăm o bomboană şi apoi să completezi nevoia de dulce cu un aliment sănătos: un fruct, o legumă care-ţi place sau doi-trei biscuiţi cu cereale integrale (care să aibă cel puţin 10% cereale şi zahărul să nu se numere printre primele ingrediente).

Nu sări peste mese

Nevoia de a mânca ceva dulce poate apărea ca urmare a scăderii glicemiei. De aceea, trebuie să te asiguri că nivelul acesteia rămâne constant pe parcursul zilei şi poţi face acest lucru respectând, pe cât posibil, regula celor trei mese. Între ele, este recomandat să mănânci trei gustări, dar care să nu conţină zahăr rafinat, pentru că acesta provoacă fluctuaţii mari ale glicemiei şi nu face decât să sporească pofta de dulce.

Mestecă gumă

Potrivit nutriţionistului Dave Grotto, fost purtător de cuvânt al American Dietetic Association şi actual fondator al unei clinici de consultanţă în nutriţie, guma de mestecat poate fi o metodă prin care să scăpăm de pofta de dulce. A demonstrat acest lucru câteva studii, spune nutriţionistul american.

Mănâncă alimente care conţin magneziu

În multe cazuri, pofta de dulce ascunde anumite carenţe, cum ar fi cea de magneziu sau cea de crom. Încearcă să scapi de pofta de dulce având grijă să mânânci zilnic alimente bogate în magneziu, cum sunt cerealele integrale, nucile şi bananele (chiar dacă acestea din urmă conţin destul de multe zaharuri). Cromul se găseşte şi el în cerealele integrale şi în nuci, dar şi în carnea roşie, în ouă şi în soia.

De altfel, proteinele sunt şi ele recomandate celor care simt des nevoia să mănânce alimente dulci. Carenţa de proteine se numără, de asemenea, printre cauzele poftei de dulce.

Distrage-ţi atenţia

Dacă, de exemplu, eşti la birou când simţi nevoia să mănânci ceva dulce, ridică-te de pe scaun şi plimbă-te puţin pe hol sau propune-ţi să nu mănânci nimic până când nu vei termina o anumită sarcină. Prin aceste metode, vei reuşi să-ţi distragi atenţia de la pofta de dulce.

Evită îndulcitorii artificiali

Dacă speri să-ţi menţii silueta cu ajutorul îndulcitorilor artificiali, trebuie să ştii că aceştia îţi vor creşte şi mai mult pofta de dulce. Aspartamul şi ceilalţi îndulcitori „păcălesc" creierul că oferă glucoză, dar în final, organismul va „cere" în continuare dulce, chiar mai mult decât înainte. Unii medici susţin chiar că este de preferat să mâncăm dulciuri cu zahăr rafinat decât cu îndulcitori.

Citeşte şi:
5 motive să mănânci cartofi

Cafeina creşte performanţa în sport

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite