Cultul Penticostal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

petrecut de Rusalii (a cincizecea zi de la Înălţarea lui Iisus, de aici şi denumirea de "penticosta", luată de adepţii noii mişcări). Penticostalii s-au răspândit ulterior şi în Europa,

petrecut de Rusalii (a cincizecea zi de la Înălţarea lui Iisus, de aici şi denumirea de "penticosta", luată de adepţii noii mişcări). Penticostalii s-au răspândit ulterior şi în Europa, ajungând în România în anul 1922 în Păuliş (Arad). Potrivit recensământului din 2002, cultul penticostal număra în România aproape 325.000 de membri. Astăzi, numărul este mai mare, existând 2575 biserici deservite de 460 pastori. La aceasta se adaugă un număr impresionant de penticostali rromi despre care am vorbit, pentru Adevărul, cu Florin Cioabă, care este şi pastor penticostal...
Există femei penticostale care au 10, 12 chiar 14 copii
Sediul administrativ al cultului penticostal este situat într-o elegantă vilă de lângă Facultatea de Medicină din Bucureşti. Am stat de vorbă cu pastorul Pavel Riviş Roske, redactor-şef al revistei "Cuvântul Adevărului", care este buletinul oficial al cultului. Acesta ne spune că, dacă în preajma anului 1989 erau aproximativ 150.000 de adepţi ai cultului, astăzi, practic, este dublu... Exprimându-ne uimirea, ne-am întrebat care ar putea fi secretele unui asemenea fenomen. Pastorul Roske ne răspunde: "Prin evenghelizările care au avut loc în România". Ce înseamnă evenghelizări? "În primul rând, România a fost vizitată de câţiva mari evanghelişti (predicatori) mondiali" - ni se răspunde. Spre exemplu, "pastorul coreean al unei mega-biserici din Coreea de Sud, care este cea mai mare biserică penticostală din lume, având 600.000 de credincioşi. Aceştia se adună în mai multe servicii divine - la o serie participă câte 40.000 de oameni, începând de la 7 dimineaţa până seara." Aşadar, insistăm, ce înseamnă evanghelizare - întrucât pentru un român născut creştin-ortodox sună straniu? "Evanghelizare înseamnă vestirea cuvântului lui Dumnezeu, vestirea Evangheliei. Oamenii ajung să cunoască astfel despre viaţa lui Iisus, despre jertfa sa etc.". Au aceşti evanghelişti veniţi din străinătate o charismă specială? De ce nu au şi pastorii români un asemenea ecou, întrebăm? A fost un caz aparte imediat după '89, aceste evanghelizări organizate pe întregi stadioane sau în cele mai mari săli ale oraşelor s-au făcut cu scopul de a "aduce mai mulţi oameni la Cuvântul lui Dumnezeu". Dar aceşti evanghelişti se adresau - spune gazda noastră - tuturor neoprotestanţilor. Totuşi, pastorul Roske precizează: creşterea numerică a penticostalilor se datorează şi faptului că aceştia au foarte mulţi copii. Există femei penticostale care au 10, 12 chiar 14 copii!
Penticostalii nu fac avorturi, nu folosesc mijloace contraceptive, nici măcar prezervative, fiindcă este încurajată trăirea în curăţenie trupească pentru a evita bolile care se transmit pe cale sexuală.
Pe de altă parte, oamenii au mai fost atraşi de nenumăratele afişe care au împânzit oraşele şi prin ceea ce se promitea în acele afişe, observăm. Oamenilor li se promitea că ar putea să fie vindecaţi de diferite boli... Pastorul Roske răspunde: "Este adevărat, unii evanghelişti au făcut şi rugăciuni pentru bolnavi. şi au fost chiar cazuri de vindecări! Nu le-am consemnat însă, nu s-a făcut vâlvă cu aceste vindecări..." Totuşi, acestea constituie un element de greutate în aducerea oamenilor... Sunt promovate asiduu pe canalele media. "Aşa este. Dar noi nu de aceea îi chemăm pe oameni. De fapt, vindecarea se face şi prin credinţa omului".
Specificul cultului penticostal, comparativ cu ceilalţi neoprotestanţi, este dat de ceea ce aceştia numesc "primirea darului Duhului Sfânt" prin vorbirea într-o limbă necunoscută, act numit "glosolalie". Acest moment constituie totodată şi trecerea într-o etapă superioară, cea a "botezului cu Duh Sfânt" (ulterioară botezului cu apă).
Îl întrebăm pe pastor ce înseamnă glosolalia? "Este o limbă pe care n-o cunoaşte nimeni. Cel care trăieşte această experienţă nu înţelege cuvintele rostite, ele sunt traduse de cineva care are darul tălmăcirii". Bine, dar asta nu poate fi şi o simplă bâlbă, o contrafacere? Cum poate fi dovedit că nu este o (auto)iluzie? Pastorul ne răspunde că există şi această posibilitate uneori, dar, în general, se merge pe sinceritatea omului. Acest moment al botezului cu Duh Sfânt "vine de la sine fie în rugăciunea individuală, fie în cea efectuată în grupul de rugăciune. Oricine poate mima, este adevărat, dar în Sf. Scriptură se spune că după roadele lor se vor cunoaşte credincioşii adevăraţi."
Pastorul Roske mai precizează că "noi nu ordinăm pastori dacă aceştia nu au mărturisit Botezul Duhului Sfânt..." Bine, dar acesta nu poate minţi sau nu se poate înşela, fiind ceva atât de subiectiv? "Dacă ar minţi, atunci toată slujirea lui ar fi zadarnică. Noi mergem pe mărturia sinceră"...
Tainele recunoscute de penticostali sunt botezul (în variantele sale succesive explicate mai sus, la care se adaugă cel numit "al sfinţeniei"), împărtăşirea (lunară) şi căsătoria. Toate acestea sunt efectuate exclusiv de pastori.
Ca şi la alte culte neoprotestante, penticostalii pun un accent special pe implicarea socială şi pe misionarism. Spre exemplu, există grădiniţe la care regula este ca numai jumătate din copii să fie penticostali. Este aceasta o formulă de a aduce noi aderenţi, întrebăm? "Nu ştiu dacă s-a urmărit asta... Noi doar îi chemăm spre Hristos pe toţi."
Cultul Creştin Penticostal din România are doi senatori în parlament: Gheorghe David (Timişoara) şi Radu ţârle (Oradea). Există cinci licee penticostale şi un Institut Teologic cu două secţii, una la Bucureşti şi una la Arad. La nivel mondial există mai multe mişcări penticostale. Uniunea Bisericilor Penticostale din România este afiliată organizaţiei Penticostale Mondiale "Church of God", cu sediul la Cleveland (SUA). În 2006 se vor aniversa 100 de ani de la înfiinţarea primei Biserici Penticostale. Ceremonia se va desfăşura în Coliseum-ul din Los Angeles care are o capacitate de 99.000 locuri.

"Tigăncile au renunţat la salbele de aur de dragul unui aur mult mai curat - credinţa în Iisus Hristos"
Florin Cioabă
Pastor la rândul său, cel care este considerat de unii dintre ai săi "rege", Florin Cioabă ne-a declarat că este penticostal din familie. Tatăl său a fost botezat tot de un pastor rrom american în apele Oceanului Pacific. Florin Cioabă conduce o uniune de biserici penticostale (alcătuită din peste 100 de biserici - conform declaraţiei sale), numită Centrul Creştin al Rromilor. Împreună cu o altă organizaţie penticostală, condusă de Vasile Ghica, au format Uniunea Creştină a Rromilor, care ar avea 300 de biserici şi aproximativ 150.000 de oameni. "Noi suntem vasele lui Dumnezeu. De noi depinde dacă vasele sunt de cinste sau de ocară", spune Cioabă. Este formula prin care Florin Cioabă speră să obţină o rapidă integrare a rromilor. El consideră că tradiţionalele ghicitoare ţigănci nu-şi au locul în cadrul penticostalilor. Cioabă a reuşit să-i convingă pe confraţi să renunţe la salbele de aur. Întrebându-l cum de poartă însă coroană şi sceptru - toate de aur masiv -, acesta ne-a răspuns: "Cea mai importantă funcţie a mea este aceea că mă consider un umil lucrător al Domnului Iisus Hristos".

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite