Criza de medici de familie se adâncește în România. Soluția poate veni de la personalul medical adus din străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În patru comune din județul Dâmbovița nu există niciun medic de familie. Este vorba despre Bezdead, Vulcana Băi, Cornățelu și Vârfuri. Oamenii sunt nevoiți să meargă în comunele învecinate pentru a beneficia de tratament și rețete. 40% dintre medicii de familie sunt deja pensionari.

Medic familie. FOTO Arhivă
Medic familie. FOTO Arhivă

Media de vârstă a medicilor de familie din Dâmbovița este de 55-60, iar medicii tineri nu sunt atrași de această latură a medicinei. Mai mult, 80 dintre cei 200 de medici de familie (40%) în activitate la nivelul județului Dâmbovița sunt pensionari, iar în ultimii doi ani au venit foarte puțini doctori din generația tânără, sub 10.

„Situația este ca în toată țara. Numărul medicilor de familie scade pentru că unii se pensionează, alții pleacă afară, iar medicii noi nu sunt tentați să vină. Media de vârstă a medicilor de familie este de 55-60 de ani în Dâmbovița. Sunt medici care lucrează și la peste 70 de ani. Cei tineri nu sunt atrași de nimic, pentru că merg în străinătate, cum ar fi în Franța, unde primesc 50.000 de euro pentru instalare, plus tot felul de facilități”, spune președintele medicilor de familie din judeţul Dâmboviţa, dr. Ileana Dumitrescu.

Sătenii din Vârfuri ar putea fi îngrijiți de medic palestinian

Situația cea mai gravă este la Vârfuri, unde nu există nici măcar un punct de lucru al unui doctor din altă localitate.

„Noi am avut un medic de familie care a decedat în 2017. Avea mulți pacienți. Unii au plecat la Valea Lungă, iar alții în Pucioasa, Moreni, Bezdead. Noi avem un dispensar medical aflat în construcție prin PNDL. Este gata în proporție de peste 80%. Așteptăm acum un medic de familie din Palestina și ar urma să aibă la noi punct principal și la Bezdead punct secundar. Așteptăm doar finalizarea dispensarului, pentru a avea obiectul muncii”, spune primarul comunei Vârfuri, Răzvan Bănaru.

Mii de oameni din toată țara încă nu au un medic de familie. Sunt sute de comune care au o lipsă cronică de doctori. Potrivit hotnews.ro, 4.000 de medici de familie au părăsit România în ultimii ani, iar sute de localități nu au niciun medic. În acest moment în România, în jur de 9.700 de medici de familie sunt în contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Peste 400 de localități din România nu au medic de familie, medicina de familie fiind, practic, în acest moment, specialitatea medicală cu cel mai mare deficit de medici din țara noastră.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite