VIDEO Medic de familie trimis acasă de primar, pentru că asistenta a fost confirmată cu COVID. Între timp a venit şi rezultatul pentru doctoriţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursă captură video
Sursă captură video

A fost scandal într-o comună din Dâmboviţa, pentru că orimarul s-a dus să închidă dispensarul pe motiv că asistenta a fost confirmată cu COVID-19. Doctora nu s-a lăsat înduplecată să plece, chiar dacă a fost în contact direct cu asistenta sa. Câteva zile mai târziu, doctoriţa a fost şi ea confirmată cu noul coronavirus.

Totul s-a întâmplat în comuna dâmboviţeană Crângurile. Chiar dacă a fost contactul direct al asistentei sale, confirmată cu COVID-19, medicul de familie a continuat să vină zilnic la serviciu şi să ofere consultaţii, cu acordul DSP Dâmboviţa. Sătenii au fost cei revoltaţi peste măsură şi au cerut o reacţie fermă din partea edilului.

În cadrul anchetei epidemiologice efectuate de DSP, respectivul medic a fost declarat contact direct al asistentei. Pentru oamenii obişnuiţi, acest lucru înseamnă izolare obligatorie la domiciliu. Nu şi pentru cadrul medical, se pare. 

Femeii i s-a permis să vină la serviciu încă 7 zile, timp în care a oferit consultaţii sătenilor. Într-un final, testul medicului de familie Daniela Toma a iesit pozitiv la virusul Sars Cov 2. 

DSP Dâmboviţa a demarat, deja, ancheta epidemiologică. Doctora este de fel din Găeşti, dar ofera consultaţii in mai multe localităţi din sudul judeţului.

Reacţia DSP. Comunicat integral

„În data de 13 iunie 2020, asistenta medicală se prezintă la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte cu stare generală uşor modificată, generată de o altă afecţiune medicală. Este testată SARS-CoV-2 cu rezultat pozitiv în ziua de 14 iunie 2020.

D.S.P. Dâmboviţa demarează în aceeaşi zi ancheta epidemiologică preliminară în cadrul căreia au fost identificate toate persoanele contacte directe ale cazului confirmat  şi s-au instituit măsurile specifice conform metodologiei de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus, actualizată în data de 4.06.2020, respectiv:

- izolarea la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile a membrilor intradomiciliari;

- respectarea regulilor de igienă individuală;

- limitarea contactului interuman;

- în cazul apariţiei simptomatologiei specifice SARS-CoV-2, se vor prezenta la Secţia de Boli Infecţioase a SJU Târgovişte prin solicitarea ambulanţei;

- efectuarea dezinfecţiei terminale;

Ultima prezentare în cadrul CMI a fost în data de 11 iunie 2020, unde a purtat echipament de protecţie standard, iar activitatea principală a fost de eliberare a reţetelor medicale, fără a avea contact direct prelungit cu pacienţii.

În ceea ce priveşte pe medicul din respectivul cabinet de medicină de familie, contact de serviciu al cazului confimat, aducem la cunoştinţa opiniei publice că în conformitate cu metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus: <personalul medico-sanitar şi auxiliar asimptomatic contact direct cu caz confirmat, va fi testat în ziua  6/7 de la ultimul contact posibil infectant, iar în perioada imediată contactului posibil infectant şi până la primirea rezultatului de laborator, personalul medico-sanitar şi auxiliar îşi poate desfăşura activitatea, cu respectarea măsurilor de protecţie standard>.

În data de 17 iunie 2020, care reprezintă cea de a şaptea zi de la ultimul contact posibil infectant, D.S.P. Dâmboviţa îi prelevează medicului testul pentru SARS CoV-2 şi se autoizolează la domiciliu până la sosirea rezultatului. Confirmarea cazului a fost transmisă vineri, 19 iunie 2020. 

Se solicită echipaj ISU şi este adusă la Secţia Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgovişte, de unde este transferată la Spitalul ROL 2 Bucureşti.

Toate contactele directe de familie ale doamnei doctor au fost plasate în izolare la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile. 

D.S.P. Dâmboviţa continuă ancheta epidemiologică pentru identificarea  posibilelor contacte infectante directe ale medicului în desfăşurarea activităţii de cabinet”, se arată în comunicatul DSP Dâmboviţa. 

Pe aceeaşi temă: 

O doctoriţă obligată să lucreze cu pacienţi COVID a obţinut în instanţă dreptul de a refuza să meargă în linia întâi 

Medic reinfectat cu SARS-CoV-2 la Spitalul Suceava după ce s-a reîntors la serviciu în aprilie. „Boala se manifestă mai agresiv decât la prima infectare“

Târgovişte


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri