Ce șansă are un dependent de alcool să trăiască o viață normală. Psihiatru: „E un proces greu și de durată“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consumul de alcool a fost mereu o problemă reală și netratată cu seriozitate a societății, susțin cadrele medicale. Dependența de alcool, un fenomen care se răspândește constant, afectează tot mai multe vieți.

Dependență alcool SURSĂ Shutterstock
Dependență alcool SURSĂ Shutterstock

Astfel, din cauza exceselor, foarte multe familii sunt destrămate și tot mai multe vieți ajung să fie distruse, mai punctează specialiștii.

Ce șansă are un dependent de alcool să trăiască o șansă normală?

Dependența de alcool este o boală extrem de grea, susțin medicii. Ea se poate instala la orice vârstă și poate avea efecte devastatoare, conducând atât la afecțiuni fizice cât și la afecțiuni psihice. 

Conform psihiatrilor, există metode prin care dependența de alcool poate fi vindecată dar este vorba despre un proces de durată, ce necesită foarte mult efort.

Dependența de alcool este o problemă reală. Ea provoacă atât probleme de sănătate, cât și probleme la nivel social. Este clar că o persoană care se confruntă cu această problemă nu va mai comunica, va fi mai retrasă, mai agitată și poate mai agresivă. În general, aceste aspecte sunt valabile pentru aproape toate dependențele“, a precizat dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru, coordonator al programelor NoAddict.

Medicul a subliniat că dependența de alcool este cu atât mai importantă deoarece foarte multe persoane care se confruntă cu această problemă nu o acceptă sau aleg să nu o accepte și să nu o recunoască.

„Dependența de alcool poate fi tratată, dar este vorba despre un proces de durată care implică foarte mult efort și dorință din partea pacienților dar și din partea celor din jurul lor. Poate fi vorba de un efort colectiv, dar cel mai mult ține de pacient”, a precizat dr. Ovidiu Alexinschi, coordonator NoAddict.

Cât de ușor se poate instala dependența de alcool

Românii sunt cunoscuți pentru faptul că aleg să consume băuturi alcoolice atât în momentele în care sunt fericiți, dar și atunci când traversează perioade mai dificile.

Dacă alcoolul este consumat responsabil, susțin medicii, el nu conduce la dependență și la alte probleme.

Cu toate acestea, există anumite aspecte care ar trebui să dea de gândit consumatorului, pentru a conștientiza dacă este în pericol să de vină, din simplu consumator ocazional, pacient.

O persoană care se confruntă cu dependența nu mai comunică la fel ca înainte, devine foarte agitată, deci au loc anumite modificări în comportament. Trebuie să cunoaștem aceste aspecte pentru a putea identifica dependența și trebuie să cunoaștem riscurile și să conștientizăm faptul că distracția nu constă în alcool. La fel ca drogurile, vorbim de substanțe care au capacitatea de a modifica starea, dar nu în sens bun”, a adăugat medicul ieșean.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite