Ce este gastropareza și care sunt semnele acestei afecțiuni. Cauzele care duc la „paralizia stomacului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numită și atonie gastrică sau golirea gastrică întârziată, gastropareza este o boală cronică a stomacului caracterizată prin tulburări de eliminare prin defecație: contracțiile musculare de la nivelul stomacului nu pot împinge alimentele în intestinul subțire pentru defecație, explică sfatulmedicului.ro.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Boala apare atunci când nervul vag - cel care controlează deplasarea alimentelor din stomac prin tractul digestiv - este deteriorat sau lezat. Mușchii stomacului și ai intestinului funcționează deficitar, iar alimentele ingerate se deplasează lent sau se opresc de-a lungul tractului digestiv.

Singurul tratament pentru gastropareză este cel simptomatic. Dieta poate ameliora manifestările și simptomele bolii, dar nu reprezintă întotdeauna o soluție. Și medicația poate fi de ajutor, dar pot fi înregistrate efecte secundare grave.

Simptomele gastroparezei includ: vărsături de alimente nedigerate, uneori la doar câteva ore după masă; greață; senzație de plenitudine după doar câteva înghițituri; balonare; arsuri stomacale sau specifice refluxului gastro-esofagian; modificări ale nivelului de glucoză în sânge; lipsa poftei de mâncare; scăderea în greutate și malnutriție; spasme stomacale; dureri abdominale.

Cauze

Nu se știe exact care sunt cauzele care conduc la apariția gastroparezei. Cel mai adesea,   apare din cauza deteriorării nervului vag care transmite semnale mușchilor stomacali pentru că aceștia să se contracte și să împingă alimentele în intestinul subțire.

Printre cauzele deteriorării nervului vag se numără: diabetul zaharat; intervențiile chirurgicale la nivelul esofagului, stomacului sau părții superioare ale intestinului subțire; administrarea unor medicamente cu efect secundar de scădere a frecvenței de golire a stomacului, anorexia, bulimia, hipotiroidismul etc.

Factori de risc

Sfatulmedicului.to a enumerat și factorii de risc pentru ai gastroparezei: diabetul zaharat - cea mai frecvența cauza cunoscută; tulburările glandelor suprarenale și tiroidă (hipotiroidism); chirurgia abdominală; medicamentele pentru durere și antidepresivele, anumite tratamente pentru cancer, anorexia, bulimia.

Factori de risc sunt și unele boli autoimune - lupus eritematos și sclerodermia; tulburări neurologice sau cerebrale - boala Parkinson, accidentele vasculare cerebrale și traumatismele cranio-cerebrale, cicatricile și țesutul fibros provenit de la ulcere și tumori .

Complicatii

Boala poate provoca scăderea în greutate și malnutriție, suprapopularea cu bacterii stomacale, întărirea alimentelor nedigerate, care rămân în stomac sub formă unei mase solide, numită bezoar, provocând greață și vărsături și punând chiar viața în pericol în cazul în care împiedică produsele alimentare să treacă în intestinul subțire, fluctuații de zahăr în sânge, care cresc riscul de a dezvoltă diabet.

Teste și diagnostic

Pentru depistarea și diagnosticarea gastroparezei, medicii utilizează endoscopia, ultrasunetele, radiografia cu bariu sau alte inverstigații. 

Cum se tratează

În cazul în care gastropareza a apărut ca o complicație a unei boli cronice, aceasta din urmă trebuie tratată corespunzător.

Pentru gastropareza propriu-zisă nu există tratament. De aceea se apelează la adoptarea unui regim alimentar sănătos, care presupune eliminarea grăsimilor, mai ales a uleiurilor vegetale, care îngreunează digestia. Cum și alimentele bogate în fibre au aceleași efect, dieta ține cont și de acest aspect.

În farmacii sunt disponibile mai multe medicamente care stimulează contactarea normală a mușchilor stomacali. Ele se administrează numai la recomandarea medicului (când sunt prescrise de acesta).

Amintim că, recent, două femei au fost diagnosticate cu gastropareză severă sau paralizie a stomacului, despre care medicii lor spun că că ar fi putut fi consecința folosirii Ozempic sau ar fi fost exacerbată de acest medicament pe care îl luau. 

CNN a prezentat mesajele acestor persoane pentru toți cei care iau în considerare astfel de medicamente promovate online pentru efectul de pierdere rapidă în greutate.  

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite