Cât de mult ar trebui să ne preocupe „Kraken”, mutația apărută în urma combinării a două variante de SARS-CoV-2

0
Publicat:

„Kraken”, mutația Covid produsă de combinația a două variante, se răspândește cu viteză în SUA și UK și crește nivelul de îngrijorare în rândul specialiștilor în sănătate.

Noua tulpină se răspândește cu rapiditate FOTO Shutterstock
Noua tulpină se răspândește cu rapiditate FOTO Shutterstock

Această nouă subvariantă se numește oficial "XBB.1.5" și este rezultatul fuzionării fragmentelor din alte două variante - ceea ce se numește „subvariantă recombinantă", conform Euronews.

Două tulpini diferite din BA.2 Omicron au cam convergent împreună pentru a crea acest lucru. Dar, de fapt, este doar un descendent al XBB și XBB.1. Adică, este ca un nepot al XBB, care în sine a provenit din două versiuni diferite ale BA.2", a explicat Sheena Cruickshank, profesor la „Lydia Becker Institute of Immunology and Inflammation“ de la Universitatea din Manchester.

Se estimează că subvarianta, care a fost redenumită „Kraken" (ca legendarul monstru marin), a luat naștere între noiembrie și decembrie 2022 în statul New York din SUA sau în jurul acestuia.

Tulpina este acum considerată a fi la originea unei creșteri a numărului de infecții în întreaga țară, unde se estimează că este cauza a 41% din cazurile actuale de COVID-19, potrivit datelor de la Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) din SUA.

Se răspândește rapid în Marea Britanie

Noua tulpină a fost raportată în Europa, Australia și în părți din Asia de Sud-Est.

În Marea Britanie, unde tulpina a fost, de asemenea, detectată, „reprezintă doar aproximativ 4% din cazuri în acest moment, dar observăm că se dublează foarte repede", a adăugat Sheena Cruickshank.

Aceasta spune că este prea devreme pentru a spune dacă Kraken este mai periculoasă decât alte tulpini.

Cruickshank susține că numărul de spitalizări legate de COVID-19 în SUA este în creștere, dar asta nu înseamnă că simptomele sunt mai grave, consideră specialistul, care mai arată că, întrucât majoritatea populației este vaccinată, orice noi infecții ar trebui să fie mai puțin grave.

Sheena Cruickshank crede că ar trebui să fim „vigilenți" în legătură cu noua variantă: „Ceea ce este deosebit la acest virus sunt mutațiile pe care le-a dobândit. Așadar, toți virușii suferă mutații și adună mutații pe măsură ce se replică în celulele noastre, acest lucru este normal, deoarece virușii se replică foarte repede. Aceste mutații se vor acumula", a spus ea.

Noua variantă este capabilă să evite sistemul imunitar

Noua tulpină ar avea capacitatea de a ocoli anticorpii noștri. „Ceea ce aveți tendința de a vedea în timp este că tipul de mutații care avantajează virusul va începe să devină dominant. Și ceea ce acest XBB.1.5 sau Kraken are capacitatea de a încerca să evite anticorpii noștri.

Așa că asta înseamnă că orice imunitate pe care o avem de la vaccinuri și plus sau minus o infecție anterioară ar putea să nu fie la fel de eficientă. Deci are un mecanism de evitare a imunității.

Este în același timp capabil să evite sistemul imunitar, dar și să intre în celulele noastre incredibil de bine. Așa că pare să aibă un avantaj. Un avantaj infecțios. Și cred că acesta este motivul pentru care asistăm la o creștere atât de mare a numărului de cazuri", a precizat Sheena Cruickshank.

Gradul de transmisibilitate va determina o serie de modificări

Preocuparea specialiștilor o reprezintă modul de transmitere a virusului, deoarece deoarece poate determina mai multe posibilități de modificare.

Epidemiologul Dr. Eric Feigl-Ding, care a scris despre răspândirea XBB.1.5 pe Twitter, a declarat că noua subvariantă „este atât mai evazivă din punct de vedere imunitar, cât și mai bună la infectare decât #BQ & XBB".

Kraken, spune Feigl-Ding, se află în spatele celui mai mare număr de spitalizări cu COVID-19 din ultimul an în New York.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite