Care sunt cele mai frecvente tumori maligne în sfera ginecologică

0
Publicat:

Cele mai frecvente tumori maligne în sfera ginecologică sunt, în statisticile occidentale, cancerele de endometru, de ovar și de col uterin, explică într-un interviu pentru „Adevărul“ doctorul Ion Ionuț Adrian, șeful secției Ginecologie – Spitalul Medicover, București. Cancerul ovarian se depistează cel mai greu, atrage atenția specialistul.

Dr. Ion Ionuț Adrian, șeful secției Ginecologie – Spitalul Medicover, București Foto: Arhivă
Dr. Ion Ionuț Adrian, șeful secției Ginecologie – Spitalul Medicover, București Foto: Arhivă

Adevărul: Care sunt cele mai frecvente tumori maligne din sfera ginecologică, în cazul cărora intervenția chirurgicală înregistrează o rată bună de succes?

Dr. Ion Ionuț Adrian, Șef secție Ginecologie – Spitalul Medicover, București: Cele mai frecvente tumori maligne în sfera ginecologică sunt, în ordine, în statisticile occidentale, cancerele de endometru, de ovar și de col uterin. Mai puțin frecvente sunt cancerele vulvare și vaginale. În România, cancerul de col uterin este încă cel mai frecvent, urmat de cancerul ovarian și de cel de endometru, incidența acestuia din urmă fiind însă în creștere. În general, tumorile depistate în stadii incipiente (cu excepția unora foarte agresive) au șanse mari de vindecare. Din acest punct de vedere, tumorile care au cea mai mare probabilitate să fie diagnosticate precoce sunt cele de col și de endometru, mai ales dacă pacientele fac controale ginecologice periodic. Cancerele ovariene sunt cel mai adesea diagnosticate târziu, fiind de obicei și complet asimptomatice foarte mult timp. În general, pentru a depista un cancer într-un stadiu puţin avansat și pentru ca șansele de succes să fie cât mai mari este necesară implementarea programelor de screening și nu în ultimul rând vaccinarea HPV.

Adevărul: Apariția chisturilor și a fibroamelor stârnește îngrijorare în rândul pacientelor. Pot acestea evolua într-un cancer în cazul căruia chirurgia să rămână singura soluție?

Dr. Ion Ionuț Adrian: În primul rând, chirurgia este în general singura soluție în cazul chisturilor ovariene persistente sau suspecte și principala soluție terapeutică în cazul fibroamelor uterine care necesită tratament.

În ceea ce privește riscul de malignizare a tumorilor benigne ginecologice, deși încă nu există un consens, sunt date care indică un risc de malignizare a chisturilor ovariene benigne și, de asemenea, a teratoamelor (chisturile dermoide) ovariene, motiv pentru care în general se preferă să fie operate. În cazul fibroamelor, probabilitatea transformării maligne este extrem de mică, dar dacă acestea își schimbă caracterele (aspectul imagistic, ritm accelerat de creștere, creștere în menopauză), se recomandă să fie înlăturate chirurgical, adesea împreună cu uterul.

Adevărul: În oncologia ginecologică, chirurgia reprezintă ultima opțiune terapeutică după epuizarea altor tratamente sau poate fi prima indicație pentru stoparea cancerului? 

Dr. Ion Ionuț Adrian: În cazul stadiilor puțin avansate, chirurgia este în general prima opțiune terapeutică. În cazul pacientelor în stadii avansate, uneori chirurgia poate interveni în planul de tratament după alte modalități terapeutice, dar nu ca „ultima opțiune“ în cazul în care acestea nu sunt eficiente, ci ca o completare a acțiunii acestora. Tratamentul denumit neoadjuvant, adică cel efectuat înainte de intervenția chirurgicală și care poate să fie reprezentat de chimioterapie, radioterapie, hormonoterapie sau imunoterapie, poate avea ca scop, pe lângă controlul sistemic al bolii (la distanță de tumora primară), și diminuarea extensiei locale a bolii, făcând astfel posibilă intervenția chirurgicală chiar și în stadiile local avansate, inițial inoperabile. Stabilirea conduitei terapeutice pentru un pacient oncologic se realizează în echipa multidisciplinară, iar chirurgia reprezintă doar o etapă din această schemă de tratament.

Adevărul: Îndepărtarea tumorii pe cale chirurgicală este „mai puțin invazivă“ comparativ cu alte opțiuni de tratament, precum radioterapia, chimioterapia?

Dr. Ion Ionuț Adrian: Depinde la ce ne referim când spunem „invazivă”. Prin definiție, tratamentul chirurgical este modalitatea cea mai invazivă de tratament, celelalte modalități amintite au însă o serie de efecte adverse, uneori foarte periculoase, motiv pentru care sunt utilizate atunci când chirurgia nu poate rezolva problema sau în completarea tratamentului chirurgical (tratamente adjuvante). Desigur că și tratamentul chirurgical prezintă și el o serie de riscuri, dar ele sunt în general acceptabile în cazurile care se pretează la operație.

Adevărul: Ce se întâmplă în cazul pacientei oncologice însărcinate – intervenția chirurgicală impune amânare sau sunt situații în care se poate interveni fără riscuri pentru făt?

Dr. Ion Ionuț Adrian: Este o întrebare complexă, pentru că situațiile pot fi foarte diferite, în funcție de localizare, tipul tumoral și momentul în sarcină când tumora este diagnosticată. De cele mai multe ori în cazurile diagnosticate la începutul sarcinii, tratamentul oncologic presupune renunțarea la sarcină, în timp ce, în cazurile diagnosticate în ultimul trimestru, adesea se poate amâna tratamentul chirurgical până la o vârstă de sarcină la care fătul este viabil, eventual cu un tratament chimioterapic (neoadjuvant) până în momentul în care se poate interveni chirurgical. În cazuri selecționate de cancer de col sau tumori ovariene, se pot face intervenții chirurgicale cu păstrarea sarcinii.

Adevărul: Afectează chirurgia pentru tratarea cancerelor ginecologice fertilitatea femeilor mai mult decât alte terapii împotriva cancerului? 

Dr. Ion Ionuț Adrian: Tratamentul oncologic cu intenție de păstrare a fertilității poate fi luat în considerație doar în cazurile incipiente sau foarte incipiente, cazuri care, în general, cum spuneam, se tratează în principal chirurgical. Celelalte metode terapeutice pot fi uneori asociate chirurgiei în scopul de a limita extensia rezecțiilor și afectarea mai redusă a integrității organelor genitale. Din punctul de vedere al funcției ovariene, radioterapia și unele tratamente chimioterapice o pot afecta semnificativ, deci se va evita, pe cât posibil, interacțiunea cu ovarele a radioterapiei. Pentru aceasta, ovarele pot fi transpuse chirurgical în afara ariei ce urmează să fie iradiată, schemele de tratament sistemic folosite în aceste cazuri încearcă să confere o protecție a ovarelor, dar există și posibilitatea crioprezervării ovocitelor înainte de inițierea tratamentului oncologic, oferind astfel șansă de a obține o sarcină ulterior, chiar și în absența ovarelor sau a uterului.

Adevărul: În ce situații chirurgia este folosită pentru diagnosticare, nu ca parte din schemă terapeutică?

Dr. Ion Ionuț Adrian: Acest scenariu presupune utilizarea chirurgiei pentru obținerea de biopsii care nu pot fi obținute altfel, pentru stabilirea diagnosticului, în principal în tumorile ovariene sau sarcoamele uterine. În cazurile foarte avansate, unde nu este posibilă și rezolvarea chirurgicală, se recurge la tratament radio- sau/și chimioterapic. Însă și în unele din aceste cazuri, după aceste tratamente, dacă situația se ameliorează, este posibil să se continue cu tratamentul chirurgical  

Adevărul: Tumorile maligne ginecologice nu dor în faze incipiente. Există anumite modificări în organism care ar putea avertiza pacienta că trebuie să meargă la un control? 

Dr. Ion Ionuț Adrian: În stadiile incipiente, multe tumori maligne sunt asimptomatice. În cancerul de endometru, uneori pot exista sângerări anormale și în stadii relativ incipiente, de asemenea, uneori, în cazul cancerului de col uterin pot apărea relativ precoce sângerări la activitatea sexuală. Tumorile maligne ovariene pot prezenta uneori simptome digestive, în principal greață, din cauza simptomatologiei reduse și nespecifice, pentru că sângerările anormale și fenomenele digestive pot avea bineînțeles multe alte cauze, revin la importanța screeningului și a controlului ginecologic periodic. Împreună cu investigațiile de rutină (examen Babeș-Papanicolau, genotipare HPV), reprezintă cea mai bună soluție pentru depistare precoce și implicit cea mai mare șansă de succes. Din fericire, medicina evoluează și sunt multe tipuri de cancere ginecologice ce pot fi vindecate dacă sunt descoperite la timp.

Cine este șeful secției Ginecologie a Spitalului Medicover

Doctorul Ion Ionuț Adrian are o experiență de peste 25 de ani în tratamentul chirurgical al afecțiunilor ginecologice, perioadă în care a condus 5.000 de nașteri și 1.500 de intervenții laparoscopice. În ultimii 12 ani, doctorul Ion Ionuț Adrian s-a consacrat tratamentului chirurgical al endometriozei pelvine.  

Principalele sale competențe sunt laparoscopia ginecologică, histeroscopia, ecografia ginecologică și obstetricală, colposcopia și citodiagnosticul, soluțiile de tratare a infertilității cuplurilor și metodele de planificare familială și de contracepție. Dr. Ion Ionuț Adrian a urmat cursuri de pregătire profesională la IRCAD Strasbourg (Institut de Recherche contre les Cancers de l'Appareil Digestif) pe teme de endometrioză, chirurgie ginecologică oncologică și tulburări de statică pelvină. Din 2019, domnia sa conduce practica medicală a Centrului de Endometrioză din cadrul Spitalului Medicover București. Echipa multidisciplinară a Centrului Medicover este formată din specialiști cu o vastă experiență în obstetrică-ginecologie, chirurgie generală, urologie, ATI (Anestezie și Terapie Intensivă), gastroenterologie, imagistică, anatomie patologică.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite