Când intervine declinul testosteronului. Semne de andropauză precoce

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Odată cu înaintarea în vârstă, producţia de hormoni masculini se reduce
Odată cu înaintarea în vârstă, producţia de hormoni masculini se reduce

Schimbările hormonale nu le afectează doar pe femei. Termenul de menopauză este asociat în mod firesc cu genul feminin, însă şi cel masculin apre parte de schimbări hormonale asociate vârstei. Procesul este cunoscut sub numele de andropauză şi începe la 40 de ani.

Andropauza este un proces gradual, care începe la 40 de ani şi nu este legat de infertilitatea masculină, ci de diminuarea producerii de testosteron. Această diminuare determină schimbări la nivelul organelor sexuale şi apetitului sexual.

Până la vârsta pubertăţii, nivelul de testosteron - cel mai important hormon masculin -  este scăzut. Odată cu adolescenţa creşte şi producţia lui în organism, creştere care se menţine pe tot parcursul maturităţii sexuale. Testosteronul controlează dezvoltarea funcţiilor sexuale masculine, creşterea muşchilor, a părului, precum şi modificarea timbrului vocii.

Odată cu avansarea în vârstă a bărbaţilor, are loc o modificare în capacitatea corpului de a produce hormoni masculini. Nivelul de testosteron începe să scadă, statisticile arătând că 20% din bărbaţii cu vârsta de 60 de ani şi 50% din cei cu vârsta de 80 de ani au un deficit puternic de testosteron. Declinul acestui hormon masculin are un efect negativ asupra activităţii sexuale.

Ce alţi factori sunt implicaţi

În medie, nivelul testosteronului variază între 2,7 şi 17,3 ng/ml pentru bărbaţii adulţi cu vârste între 20 şi 49 de ani şi între 2,1 şi 7,6 ng/ml pentru bărbaţii adulţi cu vârste peste 50 de ani. Pe lângă vârstă, alţi factori care reduc nivelul testosteronului în organism, provocând andropauza precoce, sunt obezitatea, diabetul, infecţiile severe, bolile renale şi cele de ficat, tulburările hormonale, precum şi efectele secundare ale unor medicamente.

Balanţa între testosteron şi estrogen este critică pentru sănătatea hormonală a bărbaţilor. La un bărbat sănătos, raportul între testosteron şi estrogen trebuie să fie mare, în favoarea primului. Odată cu înaintarea în vârstă, raportul între cei doi hormoni tinde să se atenueze. În momentul andropauzei, o enzimă responsabilă de sinteza estrogenului – prezentă mai ales în celulele grase îşi înteţeşte activitatea şi converteşte testosteronul în estrogen, transformând muşchii în grăsime.

Efectele pierderii testosteronului

Primul efect este acela al unei dorinţe sexuale scăzute. Bărbaţii aflaţi la andropauză au un libidou redus, Un studiu din anul 2000 pe acest subiect arată că proporţia este de 91% din subiecţi.

Depresia este şi ea prezentă întrucât testosteronul este un hormon care reglează şi dispoziţia. Un studiu din 1985 a relevat că depresia severă este legată de un nivel extrem de scăzut al testosteronului.  

Testosteronul este un jucător-cheie şi în stabilirea nivelului de energie al bărbaţilor, astfel că o diminuare severă a acestui hormon aduce cu sine o lipsă de energie la andropauză. Semnul unei energii scăzute este nevoia de somn după masă.

Însă, dacă vâ gândiţi că nivelul scăzut de energie este întotdeauna legat de episoade dese de somn, ei bine, nu neapărat. Nivelul redus de testosteron poate cauza deopotrivă lipsă de energie şi insomnie. Cum testosteronul are un rol şi în reglarea somnului, lipsa lui duce la perturbări ale odihnei.

Acumularea grăsimii abdominale. Studiile au arătat că testosteronul şi grăsimea abdominală lucrează împreună. Când nivelul testosteronului e înalt, sunt şanse mici să se acumuleze grăsimea în jurul taliei. Oricum, în momentul andropauzei, nivelul scăzut al testosteronului măreşte probabilitatea ca grăsimea din jurul taliei să crească. Această grăsime oferă spaţiu de acţiune pentru enzima care converteşte testosteronul în estrogen. Ceea ce duce la o şi mai mare acumulare.

Alte semne:

Creşterea sânilor (ginecomastie)

Scăderea motivaţiei şi a stimei de sine

Memorie şi concentrare deficitare

Reducerea erecţiei

Nervozitate şi iritabilitate

Oboseală şi rezistenţă redusă la efort

Reducerea mase musculare şi a forţei, precum şi a cantităţii de spermă

Ce rămâne de făcut

Pierderea testosteronului este inevitabilă odată cu înaintarea în vârstă. Un stil de viaţă sănătos, care include exerciţii fizice regulate, o dietă potrivită, managementul stresului şi somn suficient, poate diminua simptomele. Adiţional, medicul poate prescrie o terapie de substituţie hormonală.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite