Când este nevoie de consimţământul medical

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consimţământul medical se semnează cu câteva zile înainte de operaţie, pentru ca pacientul să nu se sperie privind riscurile şi să suferi de stări de anxietate
Consimţământul medical se semnează cu câteva zile înainte de operaţie, pentru ca pacientul să nu se sperie privind riscurile şi să suferi de stări de anxietate

Consimţământul este obigatoriu înainte de efectuarea oricărei intervenţii medicale, fie este vorba de una mai puţin dificilă cum este endoscopia, fie una mai amplă. Astfel, pacientul este informat privind  riscurile şi beneficiile pe care le presupune operaţia.

Din moment ce pacientul s-a hotărât pentru intervenţia chirurgicală şi i s-au făcut analizele necesare, următorul pas presupune semnarea consimţământului informat. Acesta include şi procedurile medicale urgente, pe care medicul le consideră necesare pe timpul operaţiei. De regulă, consimţământul se semnează cu câteva zile înainte de operaţie, pentru ca pacientul să nu se sperie privind riscurile şi să sufere de stări de anxietate. Doar în cazul intervenţiilor chirugicale de urgenţă consimţământul nu mai este necesar.     

Părinţii decid pentru copii

Consimţământul informat este necesar chiar şi în studiile clinice, a procedurilor de radioterapie sau în cazul întreruperii unei sarcini. În ultima situaţie, pacienta are nevoie de consiliere şi de o anume pregătire, deoarece după intervenţie pot apărea probleme de ordin emoţional. În cazul copiilor, părinţii sau reprezentanţii legali sunt cei care semnează consimţământul.

Citeşte continuarea articolului, pe clicksănătate.ro.

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite