BioNTech și Pfizer așteaptă aprobarea EMA pentru noul vaccin anti-COVID adaptat variantelor Omicron

0
Publicat:

Compania farmaceutică germană BioNTech şi partenerul său american Pfizer au depus la Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) cererea de autorizare pentru noul vaccin anti-COVID, conceput pentru a face față noilor variante Omicron.

Omicron / Foto Arhivă
Omicron / Foto Arhivă

Potrivit reprezentanților celor două companii, jumătate din noul vaccin conține același material ca cel precedent. În schimb, cealaltă jumătate  este alcătuită dintr-un ser ARN mesager care ţinteşte în mod special subtipurile BA.4 şi BA.5 ale variantei Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2, notează Agerpres.

Datele studiilor paraclinice sugerează că acest vaccin actualizat oferă „o bună reacţie neutralizantă a anticorpilor" împotriva acestor două subtipuri, precum şi împotriva altor subtipuri ale variantei Omicron.

De asemenea, cererea de autorizare trimisă la EMA conține informaţii despre calitatea şi procesul privind producţia vaccinului şi se bazează parţial pe datele furnizate de un studiu asociat unui vaccin dezvoltat împotriva variantei originale de Omicron, BA.1, pentru care alianţa Pfizer-BioNTech a depus deja o cerere de autorizare în luna iulie.

EMA a anunţat recent că o decizie referitoare la cererile depuse atât de Pfizer, cât și de Moderna, pentru autorizarea unor vaccinuri dezvoltate împotriva subvariantei BA.1 va fi luată pe 1 septembrie.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite