Aproape 400 de cazuri noi de rujeolă în ultima săptămână

0
Publicat:

În ultima săptămână, s-au înregistrat 393 de cazuri noi de rujeolă, a anunțat Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP). 

Aproape 400 de cazuri noi de rujeolă, în ultima săptămână - Foto Arhiva
Aproape 400 de cazuri noi de rujeolă, în ultima săptămână - Foto Arhiva

Între 1 ianuarie 2023 - 21 ianuarie 2024, s-au confirmat 3.746 de cazuri de rujeolă și patru decese, conform datelor comunicate de INSP, citate de Agerpres. 

Trei decese din cauza acestei boli au fost înregistrate anul trecut, iar cel de-al patrulea în a doua săptămână din 2024. Ultimul deces din cauza rujeolei a fost cel al unui copil de un an, din județul Giurgiu, care nu era vaccinat împotriva rujeolei și care avea comorbidități precum : insuficienţă respiratorie cronică restrictivă, hidrocefalie, tetrapareză spastică, retard neuropsihomotor. 

Anul trecut au murit din cauza rujeolei doi bebeluși de 7 luni din județul Brașov și un bărbat de 35 de ani din București, care era nevaccinat și avea mielom multiplu.    

Cazurile de rujeolă confirmate până acum au fost raportate  în 36 de judeţe şi în Bucureşti. Mureș este județul cu cele mai multe îmbolnăviri, respectiv 819. Acesta este urmat în topul județelor cu cele mai multe cazuri de rujeolă de  Brașov - 801, Cluj şi Giurgiu - câte 204 şi Bucureşti - 526. 

Un număr de 46.278 de copii au fost vaccinați cu ROR, între  6 decembrie 2023 - 21 ianuarie 2024, conform datelor extrase din RENV, din care 7.758 cu vârste între 9 şi 11 luni. 

Rujeola este o boală cu „o contagiozitate de 95%, infectând receptivii indiferent de vârstă”, avertizează medicul Emilian Popovici, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie.  

La rândul său, dr. Gindrovel Dumitra, coordonator al grupului de vaccinologie din cadrul Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), a explicat anterior că „așa se întâmplă, acesta este specificul rujeolei, este stilul caracteristic al epidemiei de rujeolă. Este necesar să ajungem la 95% rata de vaccinare pentru a limita răspândirea unei epidemii de rujeolă”. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite