Anexita netratată duce la cancer

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dr. Gabriel Lemnete, specialist obstetrică-ginecologie la Spitalul Clinic Polizu

Orice tulburare menstruală trebuie cercetată, evaluată şi tratată. Ovarele microchistice trebuie investigate cu toată seriozitatea, ca metodă de prevenţie pentru apariţia cancerului de endometru.
Până la 30 de ani, femeile trec cu vederea aceste afecţiuni, le lasă netratate, dar mai târziu pot face cancer de nedometru. Este o formă agresivă de cancer, greu de depistat şi de tratat. Tulburările ovariene, deşi benigne, pot da multiple complicaţii. Un studiu asupra ovarelor microchistice la femeile tinere arată că tulburările hormonale netratate în perioada post-pubertală, asociate cu reacţii inflamatorii, cum ar fi anexitele, însoţite de eventuale infecţii urinare, duc la apariţia modificărilor la nivelul mucoasei uterine, numite endometru.
Cazurile de cancer de endometru sunt în creştere în toate ţările civilizate. Tumora se manifestă prin sângerări. La femeia aflată înainte de menopauză, este vorba de menstruaţii abundente sau de sângerari între menstruaţii. La femeia în menopauză, semnalul de alarmă este reapariţia pierderilor de sânge. Pentru diagnosticare, se investighează ovarele microchistice şi se evaluează markerii tumorali oncogeni. Se face şi un examen histopatologic post-chiuretaj, anticipându-se astfel boala şi administrându-se o terapie în timp util în prevenirea cancerului de endometru.

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite