Alertă meteo: cod galben de caniculă și furtuni puternice. Harta zonelor măturate de vijelii, unde va fi pârjol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fenomene extreme anunță meteorologii în următoarele zile. Furtuni violente, dar și căldură infernală. Va fi deosebit de cald în Lunca Dunării, unde joi temperaturile vor urca până la 37 grade la umbră.

Caniculă și furtuni violente FOTO Shutterstock
Caniculă și furtuni violente FOTO Shutterstock

Pentru 6 județe a fost emis cod galben de furtuni puternice, valabil pe 2 august, în intervalul 12.00-22.00.

Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în intervalul menționat, local în Dobrogea, nordul și în estul Munteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, ce se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale de 55-75 km/h), vijelii, descărcări electrice, averse torențiale și grindină. În intervale scurte de timp, cantitățile de apă vor fi de 20-25 l/mp și izolat de peste 30 l/mp. Sunt vizate județele: Prahova, Buzău, Brăila, Ialomița, Constanța și Tulcea.

Vijelii în 6 județe FOTO meteoromania.ro
Vijelii în 6 județe FOTO meteoromania.ro

Tot pentru data de 2 august a fost emisă o informare meteorologică de caniculă și disconfort termic ridicat. În Câmpia Română, Lunca Dunării și Podișul Dobrogei, disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși ușor pragul critic de 80 de unități, iar pe alocuri va fi caniculă. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 31 și 36 grade Celsius.

Joi se extinde căldura sufocantă

Mâine, 3 august, va fi în vigoare un cod galben de caniculă, valabilă pentur mai mult de jum[tate din țară.

Canicula pârjolește mai bine de jumătate din țară FOTO meteoromania.ro
Canicula pârjolește mai bine de jumătate din țară FOTO meteoromania.ro

"Joi, valul de căldură se va extinde în vestul, sudul și sud-estul țării, unde va fi caniculă, disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade, iar cele minime între 18 și 25 de grade. Notă: vineri, valul de căldură se va extinde și intensifica în toată țara", a transmis ANM.

Vremea extremelor

Continuă vremea extremelor meteorologice și în țara noastră. Mâine(n.r: miercuri, 2 august), în special în partea de sud și sud-est a țării, vorbim de o vreme caniculară. Temperaturile se apropie de 35-36 grade Celsius.   

Joi, valul de căldură va cuprinde regiunile vestice, sudice și sud-estice. Ne vom apropia joi de temperaturi, în special în lunca Dunării, de până la 37-38 grade Celsius.

Indicele de temperatură-umezeală va atinge și va depăși pragul critic de 80 de unități, iar vineri va fi cea mai caldă zi din această săptămână, pentru că deja valul de căldură în intensificare va cuprinde toată țara și vom vorbi de temperaturi la scara întregii țări, între 32-41 grade Celsius, cu cele mai ridicate valori în sudul și sud-vestul", a precizat Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) la Antena 3. Vestea bună este că de sâmbătă, vremea se schimbă radical. Temperaturile încep să scadă, dar revin furtunile.

Meteo



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite