Vizita lui Victor Ponta în Afganistan şi atacul cu rachetă al talibanilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta a avut ocazia să viziteze buncărul bazei militare, uşor forţat de alarmă FOTO rtv.net
Victor Ponta a avut ocazia să viziteze buncărul bazei militare, uşor forţat de alarmă FOTO rtv.net

Prim-ministrul a avut parte de senzaţii tari în Kandahar, acolo unde s-a dat alarma de atac cu rachetă. Ponta şi miniştrii care îl însoţeau au fost adăpostiţi în buncăr. Nimeni nu a vorbit însă de eventuale explozii în zonă.

Premierul Victor Ponta a fost prezent duminică în mijlocul militarilor români aflaţi în Afganistan, acolo unde au început procedurile de retragere a trupelor româneşti. Şeful Guvernului a fost însoţit de ministrul Apărării, Mircea Duşa, şi de Gabriel Oprea, ministrul Administraţiei şi Internelor.

În timpul vizitei în baza militară, s-a dat alarma pentru atac cu rachetă din partea talibanilor. În buncăr au fost duşi rapid şi miniştrii români de Apărare şi Interne, potrivit celor prezenţi în tabăra militară. Alarma a fost ridicată, parţial, după aproximativ 20 de minute, iar oficialii români au fost scoşi din buncăr.

De altfel, la scurt timp după ce a ajuns în Afganistan şi înainte de a începe ceremonia de retragere a trupelor, Ponta a fost instruit, preventiv, de către militari asupra procedurilor de adăpostire în caz de urgenţă. „Militarii îşi pun viaţa în pericol în fiecare zi. Îmi doresc ca militarii să se întoarcă în siguranţă acasă. A fost o mare onoare şi mândrie să fiu a doua oară aici. Şi dacă sunt, şi dacă nu sunt Comandant Suprem al Armatei, tot ce ţine de dotarea Armatei şi de familiile militarilor, toate astea ţin de Guvern, nu de Comandantul Suprem. România este membră a NATO şi este o ţară sigură, suntem un partener serios al NATO şi al SUA. Ca să fiu foarte sincer, când a sunat alarma am crezut că este o glumă. Când i-am văzut pe comandanţi aplicând procedura, am fost foarte disciplinat. Aici, nu sunt premier, ci sunt o persoană care respectă procedura“, a declarat Ponta.

Deşi s-a dat alarma pentru atac cu rachetă, nici oficialii, dar nici jurnaliştii care l-au însoţit pe Victor Ponta nu au făcut referire la vreo explozie în zonă.

25.000 de militari români prezenţi în Afganistan în 12 ani

În ultimii 12 ani, România a participat la acţiunile NATO din Afganistan cu un efectiv total de 25.000 de soldaţi, ministrul Apărării, Mircea Duşa, precizând, în discurs, că va fi respectată planificarea Alianţei pentru următoarele luni, România înţelegând importanţa acţiunilor NATO pentru propria securitate. NATO a anunţat că, anul acesta, îşi va retrage trupele din Afganistan, după 2014 urmând să mai rămână doar o parte dintre soldaţii Alianţei.

Astfel, majoritatea celor 50.000 de militari ai Alianţei vor părăsi Afganistanul până la sfârşitul anului, o retragere care generează temeri privind o nouă intensificare a violenţelor într-o ţară în care talibanii rămân puternici, în pofida celor 12 ani de prezenţă militară occidentală.

La începutul anului, ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a declarat că a fost aprobat un calendar de retragere a trupelor româneşti din Afganistan, care prevede ca, din luna octombrie, să mai rămână în această ţară doar circa 200 de militari care să se ocupe de instruirea armatei afgane.

"Planificarea pe care am aprobat-o şi în CSAT este de aproximativ 1.000 de oameni în Afganistan, astfel ca din octombrie încolo să rămânem doar cu, probabil, vreo 200 de militari, la nivel de instructori ai armatei afgane", a spus Duşa.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite